2006/051

Rapport

Er was een tweetal panden op een terrein gekraakt. Na vijf maanden de politie het perceel. De politie zegde de krakers aan binnen een half uur te vertrekken; anders zou worden aangehouden.

Verzoeker klaagde erover dat hij maar een half uur had gekregen om zijn spullen veilig te stellen; dat hij bij zijn aanhouding geen telefonisch contact met zijn raadsman of vrienden had kunnen opnemen en dat er overleg met de krakers had moeten worden gevoerd over de vraag of de panden in gebruik in de zin van 429sexies Sr.

De Nationale ombudsman achtte een half uur de tijd geven acceptabel en overwoog daartoe het volgende. Gelet op het feit dat de krakers er zelf voor hadden gekozen om kennelijk een groot aantal spullen in de gekraakte panden te brengen, terwijl een strafrechtelijke ontruiming niet was uitgesloten en niet van de politie kan worden verwacht dat zij de duur van haar inzet afstemt op de aanwezige hoeveelheid spullen hoeft de politie niet met de daadwerkelijke aanhouding te wachten tot de hele inboedel uit het pand is verwijderd. Er was dan ook niet gehandeld in strijd met het redelijkheidsvereiste; de onderzochte gedraging was behoorlijk.

Voor wat betreft het telefonisch contact opnemen overwoog de Nationale ombudsman dat er in dit geval sprake was van een tamelijk grootschalige ontruimingsactie waarbij niet was te overzien of andere krakers al dan niet zouden voldoen aan de vordering dan wel of er meerdere aanhoudingen zouden moeten volgen. Onder deze omstandigheden hoefde de politie in deze aanhoudingssituatie niet te voldoen aan een dergelijk verzoek.

De Nationale ombudsman overwoog dat na afronding van het onderzoek inzake het gebruik van de panden de bevindingen niet aan de krakers behoefden te worden voorgelegd, ook niet nu een en ander enige tijd had gevergd. Als er op een gegeven moment een redelijke verdenking blijkt te zijn, kan in beginsel worden ontruimd. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging behoorlijk.

Overige klachtonderdelen:

- meenemen boekhouding, verzekeringspapieren;

- gelegenheid geven om zich warm aan te kleden;

- toezicht houden op opslag spullen;

- doen van aangifte geweigerd;

- geen redelijk vermoeden van gebruik cfm art. 429 sexies Sr.

Instantie: Officier van justitie (Haarlem)

Klacht:

Toestemming gegeven voor de ontruiming; politie niet zodanig aangestuurd dat men voldoende gelegenheid kreeg hun spullen veilig te stellen.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Zaanstreek-Waterland

Klacht:

Optreden bij ontruiming kraakpanden in Westzaan: verzoeker slechts half uur de tijd gegeven zijn spullen veilig te stellen, verzoeker niet in gelegenheid gesteld telefonisch contact op te nemen met verschillende personen, verzoeker niet toegestaan persoonlijke papieren mee te nemen, onvoldoende toezicht gehouden op opslag en teruggave van verzoekers spullen.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Zaanstreek-Waterland

Klacht:

Geweigerd verzoekers aangifte van diefstal van spullen op te nemen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Zaanstreek-Waterland

Klacht:

Verzoeker onvoldoende tijd gegeven zich warm aan te kleden; verzoeker onheus bejegend.

Oordeel:

Geen oordeel