2005/356

Rapport

Naar aanleiding van een gemeentelijke publicatie over een referendum diende een actiegroep een verzoek om rectificatie in. Dit verzoek werd afgewezen, omdat het college van burgemeester en wethouders van mening was dat in het artikel geenszins een verkeerd beeld was geschetst of onjuiste informatie was gegeven. Over deze afwijzende beslissing werd een klacht ingediend, welke in de interne klachtbehandeling door het college deels ongegrond werd verklaard. Vervolgens wendde de actiegroep zich tot de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman overwoog dat het bij publicaties gaat om samenvattingen van diverse stukken. Alhoewel de aan burgers gegeven informatie zorgvuldig en juist behoort te zijn, betekent dit niet dat bestuursorganen gehouden zijn in publicaties alle informatie te verstrekken die voorhanden is. Bij de wijze waarop informatie wordt verstrekt dient het bestuursorgaan, gelet op het met de te verstrekken informatie beoogde doel, een afweging te maken over de mate van volledigheid.

Met de publicatie beoogde het college van burgemeester en wethouders de inwoners te informeren over het aan de raad voor te leggen voorstel om geen referendum uit te schrijven. Dat hierbij niet alle voorhanden zijnde informatie werd verstrekt achtte de Nationale ombudsman op zich niet onjuist. Door in de publicatie niet te verwijzen naar de gemeentelijke Referendumverordening en een onjuiste verwijzing op te nemen omtrent de beroepsprocedure was echter gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

Instantie: Gemeente Lingewaard

Klacht:

Twee klachtonderdelen over onjuiste en onvolledige informatie in een artikel over een referendum ongegrond verklaard.

Oordeel:

Gegrond