2005/276

Rapport

Verzoekster ontving een bijstandsuitkering voor haar en haar dochter. Bij de gemeente gaf zij aan dat ze op vrijwillige basis kapperswerkzaamheden verrichte bij een zorgcentrum. De sociale dienst kreeg eerder de tip binnen dat verzoekster op vrijdagen in het verzorgingshuis als kapster werkte en op andere dagen in haar eigen woning als kapster actief zou zijn.

Verzoekers klaagde erover dat een sociaal rechercheur van de gemeente haar in het kader van een onderzoek naar haar bijstandsuitkering stelselmatig heeft geobserveerd zonder toestemming van de officier van justitie.

De Nationale ombudsman overwoog dat er geen sprake was van stelselmatige observatie, nu is vast komen te staan dat de rechercheur zes losse waarnemingen bij de woning van verzoekster heeft verricht, die niet langer dan een uur hadden geduurd en waarbij geen technische hulpmiddelen werden gebruikt. Tevens werden de observaties verricht vanaf voor iedereen toegankelijke locaties.

Omdat er geen sprake was van stelselmatige observatie, had de rechercheur geen toestemming nodig van de officier van justitie. De klacht van verzoekster miste feitelijke grondslag. De onderzochte gedraging was behoorlijk.

Instantie: Gemeente Binnenmaas

Klacht:

In kader bijstandsuitkering door sociaal rechercheur stelselmatig geobserveerd zonder toestemming van officier van justitie.

Oordeel:

Niet gegrond