2008/290: Eigen onderzoek naar praktijk rondom beheer en teruggave persoonlijke documenten vreemdelingen

Onderzoek

Dit is een onderzoek uit eigen beweging van de Nationale ombudsman, naar de praktijk rond het beheer en teruggeven van persoonlijke documenten van vreemdelingen. Vreemdelingen leveren vooral voor een asielaanvraag hun persoonlijke documenten, zoals geboorteakte, rijbewijs of paspoort, in bij de Vreemdelingenpolitie. Als zij asiel hebben gekregen, kunnen ze hun documenten terugvragen. Maar soms zijn deze niet meer te vinden. Dan is onduidelijk welke instantie daarvoor verantwoordelijk is. Op basis van klachten die de ombudsman de afgelopen jaren ontving, kwam naar voren dat IND, Vreemdelingenpolitie en KMar bij het teruggeven van het document naar elkaar verwijzen. In de zoektocht naar zijn document wordt de vreemdeling dan te vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

Om dit in de toekomst te voorkomen, heeft de Nationale ombudsman samen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Taakorganisatie Vreemdelingen (TOV) en Koninklijke Marechaussee (KMar) spelregels opgesteld voor het innemen en teruggeven van persoonlijke documenten van vreemdelingen. De belangrijkste spelregels zijn dat de instantie die het document inneemt, aanspreekpunt is voor de vreemdeling. Deze instantie coördineert de teruggave van het document. En zorgt ervoor dat als een document niet wordt teruggevonden, excuses aan de vreemdeling worden aangeboden. Ook biedt zij hulp bij het beperken van verder ongemak.

De IND, Vreemdelingenpolitie en KMar hebben al enige tijd geleden een nieuwe werkwijze ingevoerd om het zoekraken van documenten te voorkomen. Zo worden de ingenomen documenten beter geregistreerd, zodat gelijk duidelijk is waar ze zijn. Helaas was dit enige jaren geleden anders en kampt men daarom nog met een erfenis uit het verleden. De spelregels bieden een manier om met deze erfenis om te gaan.