2008/259: Ouders klagen dat een interventieteam van overheid onaangekondigd huisbezoek aflegt

Onderzoek

Door een interventieteam (GBA-controleur, politieagenten, medewerkers Belastingdienst en Regionale Sociale Dienst) werd bij verzoekers een huisbezoek afgelegd. Verzoekers zijn ouders van inmiddels meerderjarige zoons. Die zoons wonen niet meer bij hun ouders. Het huisbezoek gebeurde in het kader van een gemeentelijk project om de harde criminele kern van volwassen jongeren aan te pakken, die met patsergedrag en criminaliteit ernstige problemen in de leefomgeving van burgers veroorzaakten.

De klacht gaat er onder meer over dat verzoekers niet begrepen waarom bij hen een huisbezoek werd afgelegd. Zij kregen voorafgaand aan het binnentreden geen informatie over de reden en het doel van het huisbezoek en er werd geen toestemming gevraagd. Verzoekers hadden het hele team binnen gelaten, omdat zij zich door het grote aantal overheidsdienaren overdonderd voelden

De Nationale ombudsman en de Gemeentelijke Ombudsman Zeist hebben gezamenlijk een rapport uitgebracht. Zij overwogen dat de samenleving belang heeft bij een effectieve aanpak door de overheid van onmiskenbaar grote maatschappelijke problemen. Maar het afleggen van huisbezoeken is een ingrijpend middel. Om te kunnen beoordelen of is voldaan aan een goede besluitvorming voorafgaand aan het huisbezoek, of alle bestuursorganen die meekwamen wel de bevoegdheid hadden om binnen te treden en of er door de bewoners daadwerkelijk toestemming was gegeven om binnen te komen, moet er een gedegen verslag worden gemaakt van het huisbezoek. Dit was niet gebeurd, zodat de bestuursorganen niet konden bewijzen dat wel toestemming was gegeven om binnen te komen. Verder bleek dat niet van te voren informatie was gegeven, dat niet alle bestuursorganen de bevoegdheid hadden om binnen te treden en dat men zich onvoldoende had gelegitimeerd. Daarnaast waren de klachten hierover door de verschillende bestuursorganen niet naar behoren behandeld.

De ombudslieden concludeerden dat er bij het optreden van het interventieteam als geheel sprake was van schending van het redelijkheidsvereiste, het evenredigheidsvereiste, verbod van misbruik van bevoegdheid, vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking, vereiste van administratieve nauwkeurigheid, fair play-beginsel, vereiste van correcte bejegening.

Aan de gemeente werd, als organisator van het project, aanbevolen om zowel de werkwijze van het interventieteam als ook de verslaglegging aan te passen. Ook werd aanbevolen om één klachtenregeling vast te stellen, waarbij klachten over verschillende bestuursorganen integraal behandeld worden.