Duidelijkheid nodig over juridische status

Veteranenombudsman vraagt opheldering over vaccinatieplicht militairen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Militair wordt gevaccineerd tegen Covid-19

  Diverse militairen hebben hun zorgen geuit bij de ombudsman over de door de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied (CZMCARIB) opgelegde vaccinatieverplichting tegen Covid-19. De Veteranenombudsman heeft minister Ollongren gevraagd om opheldering.

  De CZMCARIB heeft aangegeven dat alle militairen die werkzaam zijn in de operationele eenheden verplicht worden om zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Als militairen dat niet doen, kan dat voor hen gevolgen hebben als terugplaatsing naar Nederland of zelfs ontslag.

  Op grond van de Wet Immunisatie Militairen kan de minister aan militairen de verplichting opleggen om zich te laten vaccineren. Ook tegen Covid-19. Maar het nemen van zo'n besluit is voorbehouden aan de minister van Defensie. Dat de CZMCARIB zo'n besluit heeft genomen, zorgt voor onrust. De Veteranenombudsman heeft de minister daarom gevraagd om opheldering over de juridische status van het besluit van de CZMCARIB. Er moet op zeer korte termijn duidelijkheid komen. Er is toegezegd dat een reactie spoedig zal volgen.

  Bijlagen

  Brief aan minister van Defensie zorgen over vaccinatieverplichting militairen (pdf, 75.76 kB)
  Reactie van de staatssecretaris van Defensie op brief Veteranenombudsman (pdf, 129.56 kB)