Toepassing coronamaatregelen sluit mensen afhankelijk van zorgvervoer uit

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  vrouw wacht in scootmobiel bij bushalte

  De ombudsman ontving de afgelopen weken signalen over burgers die met hun scootmobiel niet meer welkom zijn in het zorgvervoer. Volgens het protocol van de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) wordt met de maatregel voorkomen dat er te veel contactmomenten zijn tussen de chauffeur en de reiziger en tussen de chauffeur en de scootmobiel.

  De ombudsman wil van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten welke stappen hij onderneemt om het protocol te laten aanpassen. Zodat de overheid kan blijven voldoen aan haar zorgplicht om mensen die hulp nodig hebben passend te vervoeren. Ook in coronatijd.

  Reinier van Zutphen: "Natuurlijk begrijp ik dat zorgvervoersbedrijven proberen om besmetting over en weer te voorkomen. Maar het op deze wijze vertalen van de RIVM-richtlijnen kan in de praktijk leiden tot het stelselmatig uitsluiten van een grote groep mensen van alle vormen van zorgvervoer. De gevolgen zijn voor deze mensen verstrekkend. Zij zijn van dit vervoer afhankelijk om naar de dagbesteding te gaan of om hun vrienden en familie te bezoeken."

  Kijk per individu wat wél mogelijk is

  De maatregel stimuleert vervoersbedrijven niet om per individu te kijken wat binnen de veiligheidsmaatregelen nog wél mogelijk is. Het protocol is wettelijk gezien niet bindend, maar stelt voor vervoersbedrijven wel een norm die het makkelijk maakt om burgers standaard uit te sluiten.

  Het is voor burgers niet duidelijk op welke gronden is besloten om stelselmatig (alleen) scootmobielen uit te sluiten. Ook weten zij niet hoe lang de maatregel gaat duren.

  Bijlagen

  Brief aan minister VWS over uitwerking coronamaatregelen op zorgvervoer voor mensen scootmobiel (pdf, 50.88 kB)