Belastingdienst past brief over vertraging aanslag aan na vragen van Nationale ombudsman

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van een vrouw met een baby

  De Belastingdienst heeft één van zijn brieven aan belastingplichtigen aangepast na vragen van de Nationale ombudsman. Het gaat om de brief waarmee de Belastingdienst mensen laat weten dat de verwerking van hun aangifte voor de inkomstenbelasting vertraagd is.

  Normaal gesproken krijgen belastingplichtigen die vóór 1 april aangifte doen uiterlijk 1 juli definitief bericht van de Belastingdienst. Maar in sommige situaties heeft de Belastingdienst meer tijd nodig. Bijvoorbeeld omdat een aangifte handmatig moet worden gecontroleerd. In dat geval stuurt de Belastingdienst een brief over de vertraging.

  Vier nieuwe brieven

  De Nationale ombudsman kreeg signalen dat deze brief niet duidelijk was en dat er te weinig informatie in stond. Daarom heeft de ombudsman aan de Belastingdienst gevraagd om de brief aan te passen. Dat heeft de Belastingdienst gedaan. Van de onduidelijke brief zijn vier nieuwe versies gemaakt met veel meer informatie over de vertraging. Elke brief is toegespitst op een bepaalde groep belastingplichtigen. De Nationale ombudsman vindt de nieuwe brieven een grote verbetering.

  Snelle controle

  De Belastingdienst heeft ook toegezegd te blijven inzetten op een snelle handmatige controle. Zo moet het aantal vertraagde aanslagen zo klein mogelijk blijven. En het aantal vertragingsberichten dus ook. Belastingplichtigen van wie de aanslag toch vertraging oploopt, krijgen vanaf juli één van de nieuwe brieven van de Belastingdienst.