Respecteer beslagvrije voet in wetsontwerp voor vereenvoudigd derdenbeslag

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Man en vrouw houden hand onder hoofd en kijken bezorgd naar laptop

  De bescherming van de beslagvrije voet is onvoldoende gewaarborgd in het wetsontwerp voor de vereenvoudiging van het derdenbeslag. Dat schrijft de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, in een brief aan de staatssecretaris van Financiën. Op verzoek van de vaste commissie van de Tweede Kamer voor Financiën reageert de ombudsman op het wetsontwerp dat het leggen van derdenbeslag (waaronder bankbeslag) eenvoudiger moet maken voor de Belastingdienst en de kosten van zo'n beslag voor burgers omlaag brengt.

  In zijn brief spreekt de Nationale ombudsman zijn zorg uit over het feit dat het wetsontwerp niet vermeldt of de Belastingdienst de beslagvrije voet van burgers bij vereenvoudigd derdenbeslag zal beschermen, en zo ja, hoe dat zal gebeuren. De Belastingdienst zou daardoor een extra instrument krijgen om gemakkelijker en vaker derdenbeslag te leggen, terwijl de bescherming van de beslagvrije voet van de burger onvoldoende gewaarborgd blijft, stelt de ombudsman.

  Het respecteren van de beslagvrije voet bij bankbeslag is nog niet wettelijk geregeld. Wel is in het Regeerakkoord vastgelegd dat de overheid de beslagvrije voet moet respecteren. De ombudsman pleit er voor om de wetswijziging voor het vereenvoudigd derdenbeslag alleen in te voeren als daarnaast – voorlopig in het beleid en later in de wet – de bescherming van de beslagvrije voet wordt gewaarborgd.

  Ook tekent de ombudsman aan dat bankbeslag voor burgers niet kosteloos is: banken brengen hiervoor 70 tot 100 euro per rekeninghouder in rekening. De ombudsman stelt daarom dat de Belastingdienst zeer zorgvuldig moet beoordelen of een bankbeslag kans van slagen heeft, om onnodige kosten voor burgers te voorkomen.

  Over de beslagvrije voet

  Het respecteren van de beslagvrije voet is een onderwerp dat al langer de aandacht van de Nationale ombudsman heeft. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat iemand minimaal nodig heeft voor levensonderhoud. Daarop mag geen beslag gelegd worden. Bij beslag op loon of uitkering geldt de wettelijke bescherming van de beslagvrije voet. Bij beslag op bankrekening geldt deze echter niet. Dit ondergraaft de werking van de beslagvrije voet. De Nationale ombudsman heeft de staatssecretaris van SZW daarom begin dit jaar opgeroepen om het respecteren van de beslagvrije voet ook bij bankbeslag wettelijk te regelen. Inmiddels onderschrijft het kabinet de noodzaak van een wettelijke beslagvrije voet bij bankbeslag.

  Bijlagen

  Brief aan de minister van Financiën over wetsontwerp vereenvoudigd derdenbeslag (pdf, 100.35 kB)

  Links

  Motie van het lid Snels c.s. (Tweede Kamer) zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34785-46.html