Politie verantwoordelijk voor automatische kentekencontroles

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  verkeerscontrole door motoragent

  Alleen de politie is verantwoordelijk voor de referentiebestanden waar gebruik van wordt gemaakt bij de controle op kentekens. Dit schrijft de Nationale ombudsman in een rapport naar aanleiding van een klacht van een man die veertien maal ten onrechte was staande gehouden bij een kentekencontrole. De man werd ervan verdacht met een ongeldig rijbewijs te rijden, maar dit stond onjuist in het systeem. Wat hij ook deed, pas na een onderzoek van de Nationale ombudsman, werd het probleem opgelost.

  Van het kastje naar de muur

  De politie scant continu kentekens van auto's. In zogeheten referentiebestanden staan de kentekens geregistreerd waarmee iets aan de hand is, zoals openstaande boetes, belastingschulden of voor opsporingsonderzoeken. Nadat de man verschillende malen met zijn auto onterecht aan de kant werd gezet, is hij naar het politiebureau gegaan. Volgens de politie lag de fout bij de rijbewijzenregistratie, de man werd doorverwezen naar de RDW, het CBR en de gemeente. Alle instanties zeggen dat de fout niet bij hen lag en de man diende een klacht in bij de ombudsman.

  Onjuiste gegevens

  Op een bijeenkomst met de Nationale ombudsman bespraken alle betrokken instanties samen het probleem en de informatie die in de keten werd doorgestuurd. Toen werd duidelijk wat er mis ging. De Nationale ombudsman concludeert dat de Nationale politie verantwoordelijk is voor het bestand. De burger mag van de politie verwachten dat de politie zorgvuldig beoordeelt welke gegevens in het bestand worden opgenomen en dat zij actie onderneemt als er onjuiste gegevens in het bestand zitten.