Nederland organiseert internationaal congres militaire ombudsmannen in 2016

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Foto van internationaal congres militaire ombudsmannen

    De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Bart Hoitink en de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen, organiseren in 2016 het 8e internationale congres voor ombudsfunctionarissen die klachten behandelen over de defensieorganisaties. Doel van het congres is kennis delen en ervaring uitwisselen om onbehoorlijk overheidshandelen te voorkomen en mensenrechten te beschermen. Het congres gaat plaatsvinden in oktober 2016. Dit is bekendgemaakt door de IGK en de ombudsman tijdens het 7e internationale congres in Praag.

    Defensie-organisaties hebben de taak bij te dragen aan een stabiele en vredige omgeving waarin een democratie kan floreren. Daarvoor hebben zij de speciale bevoegdheid om geweld te gebruiken. Die bevoegdheid brengt een risico met zich mee van misbruik. De ombudsfunctie is internationaal op verschillende manieren ingericht. De overeenkomst is dat alle ombudsfunctionarissen klachten kunnen ontvangen en onderzoeken over Defensie. Met het doel onbehoorlijk overheidshandelen te voorkomen en de mensenrechten te beschermen.

    In 2016 vindt voor de 8e keer the International Conference of Ombuds Institutions for the Armed Forces plaats. Het congres gaat op 24 en 25 oktober 2016 plaatsvinden in Nederland. Hieraan nemen klachtbehandelaars en ombudsfunctionarissen deel van 49 landen over de hele wereld. Inzet is om kennis en ervaringen te delen. Het 7e congres ging over de rol van ombudsfunctionarissen in een democratie, en heeft plaatsgevonden van 25 t/m 27 oktober jl in Praag. De congressen worden mede mogelijk gemaakt door DCAF, a centre for security, development and the rule of law.