Over de website van de Nationale ombudsman

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van de homepage website Nationale ombudsman

  Sinds half september heeft de Nationale ombudsman een nieuwe website. Deze speelt een belangrijke rol bij de ambities van de ombudsman rond zijn dienstverlening aan burgers, het versterken van binding met hen en het empoweren en ondersteunen.
  Zo legt de ombudsman via de site contact met mensen, registreert signalen en communiceert actuele informatie over knelpunten in de dienstverlening van overheden.

  Ombudsmethode

  Gabriella Bekman, algemeen directeur van de Nationale ombudsman: ‘Wij innoveren voortdurend en zoeken altijd naar manieren om de burger beter te helpen. De afgelopen jaren heeft de ombudsman hard gewerkt aan het verder ontwikkelen van de 'ombudsmethode'.  Hiermee wil de Nationale ombudsman nóg effectiever invulling geven aan zijn missie: de burger beschermen tegen onbehoorlijk overheidsoptreden. De 'ombudsmethode' houdt onder meer in dat wij bij het behandelen van klachten van burgers over de overheid informeel, oplossingsgericht en pro-actief te werk gaan'. In lijn met deze ontwikkeling heeft de Nationale ombudsman onder meer zijn nieuwe website ingericht.

  Uitdaging

  De grootste uitdaging voor de nieuwe website? Dat is volgens Bekman de balans tussen verwachtingen managen en laagdrempelig blijven: ‘Wij zijn een tweedelijns organisatie. Wij kunnen mensen pas helpen als ze hun probleem eerst bij de instelling zelf hebben aangekaart. En we kunnen alleen klachten over de overheid behandelen. Als mensen bijvoorbeeld niet tevreden zijn over de NS, kunnen wij niets doen. Dat betekent in de praktijk dat we veel mensen die zich bij ons melden niet kunnen helpen. Hier willen we duidelijk over zijn. Maar we willen mensen niet afschrikken en ze juist aanmoedigen om iets met hun klacht te doen. Het was een uitdaging om daartussen ook op de website een goede balans te vinden. Zo zijn we nog transparanter.’

  De nieuwe website van de Nationale ombudsman is ontworpen en gebouwd door internetbureau SWIS. Lees meer over de gedachten achter het ontwerp.