Nationale ombudsman start onderzoek naar Fraudewet

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Eurobiljetten met rekenmachine

  De Nationale ombudsman is een onderzoek gestart naar de uitvoering van de Fraudewet. Deze wet geeft overheidsinstanties de mogelijkheid om uitkeringsfraude harder aan te pakken. Nu de wet ruim een jaar van kracht is, wil de ombudsman onderzoeken of de opgelegde boetes in verhouding staan tot de administratieve fouten die mensen met een uitkering hebben gemaakt. In het onderzoek worden de SVB, het UWV en drie gemeenten betrokken.

  In 2013 is de wet 'Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving', ook wel de Fraudewet genoemd, van kracht geworden. Deze wet geeft gemeenten, UWV en SVB meer handvatten om uitkeringsfraude harder aan te pakken. Mensen die de inlichtingenplicht hebben overtreden moeten altijd de ten onrechte verkregen uitkering terugbetalen en krijgen daarnaast vanaf 1 januari 2013 een boete opgelegd. De boete is minimaal 150 euro en kan oplopen tot een bedrag dat even hoog is als de ten onrechte ontvangen uitkering. Overtreden mensen nogmaals de inlichtingenplicht, dan is de boete 150% van het bedrag dat te veel is uitgekeerd.

  Burgers hebben de Nationale ombudsman laten weten de  boetes oneerlijk te vinden. Zij vinden het vanzelfsprekend dat zij een te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Maar zij vinden het onredelijk een boete van 100% te krijgen als de te veel ontvangen uitkering het gevolg was van een vergissing of een misverstand.

  De ombudsman verwacht het onderzoek in het najaar af te ronden.