Terugvorderingen kinderopvangtoeslag Appelbloesem

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Speelblokken

  De Belastingdienst vordert op basis van de uitspraak van de Raad van State over gastouderbureau 'De Appelbloesem' de onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag terug. Kunt u het teruggevorderde bedrag niet betalen? In dat geval dient u een verzoek om een persoonlijke betalingsregeling bij de Belastingdienst in te dienen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Is uw verzoek afgewezen en bent u het daar niet mee eens, dan kan het in sommige gevallen raadzaam zijn bezwaar en beroep in te stellen tegen die beslissing.

  Voor een gratis juridisch advies hierover kunt u terecht bij het Juridisch Loket, telefoonnummer 0900 - 8020 (10 cent per minuut). De Nationale ombudsman kan in dit geval niets doen.

  Achtergrond

  Ongeveer 300 ouderparen die gebruik maakten van gastouderbureau 'De Appelbloesem' moeten soms forse bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen die ze volgens de Belastingdienst onterecht ontvangen hebben. Dit heeft de Raad van State eind vorig jaar bepaald. De Appelbloesem zou ouders verkeerde informatie gegeven hebben over de verplichte eigen bijdrage. Ouders lieten familieleden als gastouder voor hun kinderen optreden. De verplichte eigen bijdrage kon worden ontweken als familieleden deze teruggaven aan de ouders. De Raad van State heeft bepaald dat dit mag, maar dat het wel officieel had moeten worden vastgelegd. Dat is niet gebeurd. De Belastingdienst mag daarom de toegekende kinderopvangtoeslag terugvorderen.