Ombudsman: Trajectcontrole zit er te vaak naast

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van camper

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt het onacceptabel dat de overheid willens en wetens ten onrechte boetes oplegt bij trajectcontroles. De minister noemt dat 'binnen de foutmarge' blijven. Brenninkmeijer: 'Foutmarges passen niet bij een rechtsstaat. Een boete mag alleen maar worden opgelegd als de overheid zeker weet dat een automobilist te hard heeft gereden.' De ombudsman onderzocht hoe het kan dat bijvoorbeeld campers bij een trajectcontrole worden aangezien voor auto's met aanhangwagen. Ook met een fietsrek kom je in de problemen. Hij vraagt de minister van Veiligheid en Justitie om in de toekomst geen foutmarges te accepteren die voor rekening komen van automobilisten.

  Bij de trajectcontroles ontvingen bestuurders van de campers boetes voor snelheidsovertredingen omdat hun camper werd aangezien voor een auto met een aanhangwagen, waarvoor een lagere maximumsnelheid geldt van 90 km/u in plaats van bijvoorbeeld 120 km/u. De ombudsman opende voor het onderzoek een meldpunt. Meerdere automobilisten meldden dat zij verschillende malen – soms wel zeven keer - ten onrechte boetes kregen vanwege fouten in het trajectcontrolesysteem. Ook kreeg hij signalen dat onterechte boetes in het verleden niet altijd werden vernietigd wanneer een weggebruiker belde of beroep instelde.

  'Piepsysteem' werkt niet

  De ombudsman vindt dat de overheid er niet vanuit mag gaan dat de autorijder altijd in de gaten heeft dat hij ten onrechte een boete heeft ontvangen en daartegen dan bezwaar kan maken. Veel weggebruikers gaan ervan uit dat het wel zal kloppen als zij bekeurd zijn. Bovendien kunnen veel van hen achteraf niet controleren of de boete klopt of niet. Een 'piepsysteem' zoals de minister ingesteld heeft, werkt dus vaak niet.