Ombudsman bevoegd over alle overheidsinstanties op Caribisch Nederland

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van het eiland Saba

  Vanaf 10 oktober 2012 is de Nationale ombudsman bevoegd om klachten te behandelen over de lokale besturen op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit betekent dat de Nationale ombudsman klachten mag behandelen over alle overheidsinstanties. Overheidsinstanties zijn bijvoorbeeld de belastingdienst, het Openbaar Ministerie, politie en burgerzaken. Bij burgerzaken kan men bijvoorbeeld een verlenging van het rijbewijs of een vergunning aanvragen.

  Om de bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorlichting te geven over het werk van de Nationale ombudsman, brengen medewerkers van de Nationale ombudsman eind maart en begin april 2013 een bezoek aan de eilanden. Zij geven dan voorlichting over het werk van de Nationale ombudsman. En wat het werk kan betekenen. Ook zullen de medewerkers van de Nationale ombudsman klachten in ontvangst nemen.

  Terugblik

  De Nationale ombudsman behandelt al vanaf 10 oktober 2010 klachten over de Rijksdienst Caribisch Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Deze eilanden zijn vanaf 10 oktober 2010 als openbaar lichaam – een bijzondere gemeente – onderdeel geworden van het Nederlands Staatsbestel. Nederlandse wetgeving zal er geleidelijk worden ingevoerd. De Nationale ombudsman kon vanaf 10 oktober 2010 nog geen klachten over de lokale overheden behandelen, maar dat kan sinds 10 oktober 2012 wel.