Nieuwe stap in onderzoek naar Q-koorts

Op deze pagina

  Nieuwsbericht

  De Nationale Ombudsman gaat een openbare hoorzitting organiseren om meer informatie te krijgen voor zijn onderzoek naar Q-koorts. Hij onderzoekt hoe patiënten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.

  Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en niet gehoord door de overheid. Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Hij is daarom in januari een onderzoek gestart.

  Openbare hoorzitting

  De volgende stap in het onderzoek is dat de Nationale ombudsman een hoorzitting organiseert. Tijdens de hoorzitting worden sleutelfiguren bij de overheid gehoord en komen patiënten aan het woord. Het doel van de hoorzitting is om de (achtergrond van) keuzes die door de overheid zijn gemaakt, scherper te krijgen. Daarnaast wordt een aantal patiënten uitgenodigd om te vertellen waar zij tegenaan zijn gelopen. De hoorzitting zal openbaar zijn en vindt ruim voor de zomer plaats. De datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

  Honderden chronisch zieken door Q-koorts

  De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden.