Ervaringen met de overheid over blauwalg?

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van een man die in een meer zwemt

  Bent u recreatie-ondernemer en heeft u ervaringen met de overheid over blauwalgproblemen in zwemwater of open water? Meld het aan de Nationale ombudsman. Hij gebruikt uw melding om zicht te krijgen op structurele knelpunten bij de overheid als het gaat om blauwalg.

  Blauwalg

  Mensen in Nederland mogen erop vertrouwen dat zwemwater van goede kwaliteit is. Ook recreatie-ondernemers hebben hier belang bij. Om dit te garanderen zijn meerdere overheidsinstanties betrokken op verschillende niveaus: de gemeente, het waterschap, de provincie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer. De meest bekende en herkenbare bedreiging van veilig zwemwater is de blauwalg (naast bijvoorbeeld legionella). De blauwalg is giftig, zoals bekend, en levert een risico op voor de volksgezondheid.

  Aanleiding oproep

  De Nationale ombudsman onderzoekt een klacht van een recreatie-ondernemer: de betrokken overheidsinstanties informeren niet eenduidig over de risico's van blauwalg. Ook reageren ze niet voortvarend op voorstellen voor een praktische oplossing. Dit is aanleiding voor de ombudsman om te kijken hoe breed deze problemen spelen voor reactie-ondernemers.

  Meld uw ervaring

  Heeft u als recreatie-ondernemer een ervaring die u wilt melden, bijvoorbeeld over wat de overheid heeft gedaan of nagelaten om:

  • het blauwalgprobleem vast te stellen
  • u daarover te informeren
  • u te betrekken bij een oplossing

  Meld uw ervaring aan de Nationale ombudsman via een e-mail aan Blauwalg@nationaleombudsman.nl of telefonisch via (070) 35 63 598.