Marc Dullaert wordt eerste Nederlandse Kinderombudsman

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van kinderombudsman Marc Dullaert

  De Tweede Kamer heeft vandaag Marc Dullaert benoemd tot Kinderombudsman. Dullaert wordt de eerste Kinderombudsman van Nederland. Hij gaat zich inzetten voor de naleving van de rechten van kinderen en jongeren, zoals vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

  Met de komst van de Kinderombudsman heeft Nederland een landelijk functionerend instituut dat de positie van kinderen en jongeren onafhankelijk aan de orde stelt. De Kinderombudsman zorgt ervoor dat overheidsinstanties en privaatrechtelijke organisaties de Kinderrechten eerbiedigen. Dat doet hij op verschillende manieren: via voorlichting, advies, monitoring en onderzoek.

  Dullaert (47) start begin april met zijn werkzaamheden als Kinderombudsman. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van de kinderrechtenorganisatie Stichting KidsRights en is grondlegger van de Internationale Kindervredesprijs. Daarnaast was hij jarenlang werkzaam in de mediawereld.

  De Kinderombudsman is een substituut-ombudsman van de Nationale ombudsman, met een eigen werkgebied en een eigen verantwoording naar de Eerste en Tweede Kamer.