Belastingdienst betaalt teruggave alsnog uit

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Foto van een rekenmachine en eurobiljetten

    De Belastingdienst heeft in de maand november voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2011 ten onrechte verrekend met toeslagen waar mensen een betalingsregeling of een bezwaar voor hebben lopen. De Belastingdienst gaat dit zo snel mogelijk herstellen. Zij betalen het bedrag van de voorlopige aanslag uiterlijk 23 november alsnog uit aan de mensen die het betreft. Ook zullen zij de betalingsregeling zoals zij die met hen hebben afgesproken, hervatten. Begin volgende week ontvangen deze mensen een excuusbrief van de Belastingdienst hierover.

    Soortgelijke fout met uitbetalen voorlopige teruggaaf

    De Belastingdienst heeft in de maand oktober een soortgelijke fout gemaakt met het verrekenen van belastingschulden met de voorlopige teruggave. Het gaat om mensen die een betalingsregeling hebben met de Belastingdienst voor het terugbetalen van hun schulden of schulden waarvan de vervaldatum nog niet is verstreken. De Nationale ombudsman heeft verschillende verontruste mensen hierover aan de telefoon gehad.

    De ombudsman heeft contact opgenomen met de Belastingdienst. De gedupeerden hebben op 24 oktober 2011 een brief gekregen waarin gezegd werd dat de uitbetaling zou volgen. De uitbetalingen hebben inmiddels plaatsgevonden. De Belastingdienst stuurde de gedupeerden ook een excuusbrief.

    Echter, er is een groep mensen die bij de automatische verwerking niet in beeld is gekomen. De uitbetaling voor deze mensen heeft plaatsgevonden op 9 november 2011. De bijschrijving vindt enkele dagen later plaats. Zij krijgen ook een excuusbrief. De site van de Belastingdienst geeft verder de volgende informatie die van toepassing is op mensen die door de verrekening onder het bestaansminimum komen.

    Wat doet de ombudsman?

    De ombudsman houdt in de gaten of de Belastingdienst zijn afspraken nakomt in deze kwestie. Wanneer de Belastingdienst zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, dan kunnen burgers zich (opnieuw) tot de ombudsman wenden.