Ombudsman neemt klacht vastgoedhandelaar Paarlberg over OM in onderzoek

Op deze pagina

  Nieuwsbericht

  De Nationale ombudsman neemt een klacht in onderzoek van vastgoedhandelaar Paarlberg over uitlatingen die het parket Amsterdam in de media heeft gedaan over een tegen hem lopende strafzaak. Paarlberg is het niet eens met de tekst van een persbericht van het Openbaar Ministerie en uitspraken tijdens een radio-interview.

  De klacht van vastgoedhandelaar Paarlberg is ingediend door zijn advocaat de heer Meijers. Hij klaagt erover dat in een persbericht van 15 juli 2009 staat dat het Openbaar Ministerie het neerleggen van de verdediging ziet als een zwaktebod waardoor onnodig vertraging in het onderzoek is geforceerd. Ook is hij het er niet mee eens dat hij of zijn advocaat niet meteen een afschrift van het bericht hebben gekregen. Daarnaast heeft hij een klacht ingediend over uitlatingen van een medewerker van het parket over de strafzaak in een radio-interview met RTV Noord-Holland.

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft de minister van Justitie inmiddels gevraagd om op de klacht te reageren. Zo wil hij weten wat de beweegredenen waren voor het uitbrengen van het persbericht waarin uitlatingen over de tegen Paarlberg lopende strafzaak zijn gedaan. Bovendien wil de ombudsman graag weten hoe het Openbaar Ministerie omgaat met het verstrekken van kopieën van persberichten aan iemand die betrokken is bij een strafzaak en welke afwegingen in dit geval zijn gemaakt. Ten slotte vraag de ombudsman of er binnen het Openbaar Ministerie afspraken zijn voor het geven van interviews over strafzaken en of die afspraken ook betrekking hebben op de inhoud van de uitlatingen tijdens een interview.

  De afgelopen maanden woedt een discussie tussen advocaten en het Openbaar Ministerie over de manier waarop men in strafzaken via de media naar buiten treedt. De resultaten van zijn onderzoek kunnen verhelderen aan welke behoorlijkheidseisen de overheid in persuitingen rond strafzaken zou moeten voldoen. Daarom vindt Brenninkmeijer het onderzoek naar de klacht van Paarlberg belangrijk.

  De ombudsman verwacht de resultaten van zijn onderzoek over een aantal maanden bekend te maken.