Man onterecht als overvaller vermeld op overvallersgezocht.nl

Op deze pagina

  Nieuwsbericht

  De politie Amsterdam-Amstelland en het Openbaar Ministerie hebben de privacy van een man geschonden door zijn foto en signalement onterecht op de website overvallersgezocht.nl te vermelden. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een vandaag verschenen rapport naar aanleiding van een klacht van de man. De ombudsman oordeelt dat er te veel twijfels over de zaak waren om informatie via internet te verspreiden. De ombudsman beveelt de minister van Justitie aan eventuele nadelige gevolgen voor de man ongedaan te maken en te zorgen voor een meer zorgvuldige besluitvorming rond de plaatsing van dit soort vermeldingen op internet.

  Om vermoedelijke daders op te sporen, kunnen politie en justitie besluiten de hulp in te roepen van het publiek. Dit kan bijvoorbeeld door opsporingsberichten voor de televisie, in de krant, maar ook op internet. Zo kan de politie op een website zoals overvallersgezocht.nl foto's en signalementen van vermeende overvallers plaatsen. Ook de foto en signalement van een man kwamen hierop terecht, nadat hij samen met een vriend bewakingscamera's in een supermarkt zou hebben gefilmd. Hij diende een klacht in bij de Nationale ombudsman, omdat hij op de website vermeld stond als iemand die een overval wilde gaan plegen.

  Privacy geschonden

  Als de politie iemands signalement op een website plaatst, mag er geen twijfel over bestaan dat zo iemand iets strafbaars heeft gedaan, aldus de ombudsman. Zo'n vermelding op internet heeft namelijk grote gevolgen voor iemands privacy. De vermelding kan eenvoudig worden verspreid, bewerkt en niet of moeilijk worden verwijderd. In het geval van deze man bestond wel degelijk twijfel over de strafbaarheid van zijn handelen. Bovendien hebben de politie en het Openbaar Ministerie zich volgens de ombudsman niet aan de regels gehouden die gelden voor vermelding van opsporingsberichten. Zo is het opsporingsbericht niet eerst vermeld op de officiële politiewebsite Politie.nl en ging het niet om een gepleegd delict of poging tot diefstal met geweld of bedreiging. Door de foto en signalement van de man toch op overvallersgezocht.nl te plaatsen, hebben de politie en het Openbaar Ministerie zijn privacy geschonden.

  De Nationale ombudsman beveelt de minister van Justitie aan de mogelijke nadelige gevolgen voor de man te verhelpen. Ook vraagt hij de minister om te zorgen voor een meer zorgvuldige besluitvorming voor het plaatsen van opsporingsberichten op websites, technische voorzieningen om verspreiding van deze opsporingsberichten via internet te voorkomen en overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens over deze kwesties.