Gebrekkige samenwerking verlamt hulpverlening Bureau Jeugdzorg

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De 16- jarige Pascal is op 30 april 2007 om het leven gebracht toen hij in drugs handelde. Acht maanden eerder was Pascal vanwege de handel in harddrugs door de kinderrechter veroordeeld tot jeugddetentie met de bijzondere maatregel van hulp en steun. Bureau Jeugdzorg Noord-Holland stelde een plan van aanpak op voor de hulpverlening aan Pascal. Die hulp kwam niet van de grond, stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer vandaag in een rapport dat hij heeft uitgebracht naar aanleiding van een klacht van de vader van Pascal. Als belangrijkste oorzaken noemt hij het gebrek aan resultaatgerichte aanpak door Bureau Jeugdzorg en het gebrek aan effectieve samenwerking tussen de bij de hulpverlening betrokken instanties.

    In mei 2007 vraagt de vader van Pascal de Nationale ombudsman een onderzoek in te stellen naar de afdeling jeugdreclassering van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Hij wil weten of die afdeling voldoende actie heeft ondernomen om de hulpverlening aan zijn zoon op gang te brengen. Bureau Jeugdzorg stelde drie doelen in het plan van aanpak voor de hulpverlening aan Pascal: behandeling van Pascal, beheersen van zijn alcohol- en drugsgebruik en het vinden van een dagbesteding in school of werk voor hem. Volgens de ombudsman is door gebrek aan resultaatgerichtheid bij Bureau Jeugdzorg géén van deze drie doelen bereikt. Hij stelt dat het bureau onvoldoende voortvarend en daadkrachtig is opgetreden bij het realiseren van de hulpverlening.

    Effectieve samenwerking ontbreekt

    De begeleiding van Pascal was afhankelijk van veel verschillende instanties. Vanuit de overheid waren Bureau Jeugdzorg, de officier van Justitie, Raad voor de Kinderbescherming, het Centrum voor indicatiestelling Zorg en de leerplichtambtenaar betrokken. De Nationale ombudsman meent dat Bureau Jeugdzorg erg geïsoleerd te werk is gegaan bij het opzetten van hulpverlening aan Pascal. De andere instanties waarmee samengewerkt moest worden zijn niet op tijd ingeschakeld. Een effectief op elkaar afgestemde begeleiding van Pascal is niet van de grond gekomen concludeert de ombudsman. Brenninkmeijer wijt dit vooral aan het systeem waarin de instanties werken.

    Vanavond besteedt het tv programma ZEMBLA uitgebreid aandacht aan de zaak van Pascal. In de uitzending licht ook de Nationale ombudsman zijn bevindingen toe.