Uit de schulden?

Column
moeder met handen in haar bij schuldhulpverlening

Dorine* heeft het niet gemakkelijk. Ze is op een nare manier gescheiden. Het huis waar ze met haar gezin woonde, is met twee ton restschuld verkocht. Ze tobt met haar gezondheid en combineert de zorg voor haar kinderen met een deeltijdbaan. Al met al geeft dat een hoop stress. De schuld bij de bank hangt als een molensteen om haar nek. Ze klopt bij haar gemeente Tilburg aan voor hulp met haar schuld.

De gemeente helpt haar op weg en legt contact met de bank. Maar na ruim een jaar blijkt dat de bank niet wil meewerken aan een schuldregeling. Dorine krijgt een brief van de deurwaarder. De bank eist dat zij binnen een paar weken de hele schuld betaalt. Anders wordt er beslag gelegd. Dorine neemt weer contact op met de gemeente. De gemeente zegt dat Dorine alleen nog maar naar de rechter kan om schuldsanering aan te vragen. Dan krijgt ze een bewindvoerder en raakt ze de regie over haar leven kwijt.

Dan belt Dorine ons. Onze collega Hillechien neemt meteen contact op met de gemeente Tilburg. Gelukkig kan de gemeente toch de dreigende beslaglegging voorkomen. En kunnen ze Dorine verder helpen? Nee, dat zal niet gaan, ze kan alleen de rechter vragen om schuldsanering.

Hillechien laat het daar niet bij zitten. Gemeenten moeten mensen met schulden snel goede informatie geven. In een gesprek en op papier. Zo kunnen mensen het opnieuw lezen en bezwaar maken als ze het niet eens zijn met de beslissing. De gemeente heeft Dorine veel te lang in onzekerheid gelaten. En had haar ook beter moeten informeren over wat wel en niet mogelijk was. De gemeente Tilburg schrijft Hillechien dat ze iets gaat doen met onze kritiek. Een mooi resultaat!

De Nationale ombudsman heeft al veel langer aandacht voor mensen met schulden. Vroeger ging het  om mensen met een laag inkomen of uitkering. Maar nu gaat het ook om huizenbezitters, gescheiden mensen, zzp'ers of jongeren. Het hebben van schulden geeft veel stress. Gemeenten moeten daarom de deur wijd open zetten voor mensen met schulden, vooral voor gezinnen met kinderen.

Deze week publiceerde de Nationale ombudsman een onderzoek naar de toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening 'Een open deur. Het vervolg'. Gelukkig helpen de meeste gemeenten mensen met schulden steeds beter. Toch vallen er tussentijds nog te vaak mensen tussen wal en schip, zoals Dorine. Ook kunnen zzp'ers met schulden nog niet bij gemeenten terecht voor hulp. Gemeenten moeten dat dus nog beter regelen. Want schulden moeten snel worden opgelost. Dat is voor iedereen beter: Voor de schuldenaren én voor de schuldeisers.

*gefingeerde naam