Zorgen van het kastje naar de muur

Op deze pagina

    Column
    jongen met hulpverlener

    Allard (niet de echte naam) is hulpverlener en leidt het kleinschalige tehuis Agatha Amare (niet de echte naam) voor woon en dagbesteding. Hij zit in de knoei omdat twee gemeenten en het CIZ het niet eens worden wie de dure zorg voor Harry (niet de echte naam) moet betalen. Harry heeft zorg voor lange duur nodig, hij heeft een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Ondertussen betalen de gemeenten de rekeningen van Allard niet en wijst het CIZ de aanvraag voor de zorg af. Allard draait zo als ondernemer zelf op voor de zorg die hij aan Harry besteedt. Hij schrijft: 'mijn bedrijf is speelbal tussen verschillende instanties. Moet ik Harry op straat zetten als ik niet word betaald?'

    Het verhaal van Allard geeft ons aanleiding dit eens goed uit te zoeken. Wij krijgen vaker dit soort klachten. Het komt geregeld voor dat mensen met een ingewikkelde zorgvraag vanuit de gemeente worden doorverwezen naar het CIZ of vice versa. Zo kan een jongere op dit moment wel begeleiding bij het wonen nodig hebben, maar het is nog niet zeker of hij dit zijn hele leven nodig heeft. Hij krijgt dan van het CIZ geen indicatie voor langdurige zorg en moet dus terug naar de gemeente. Maar die gemeente is niet berekend op de intensieve zorg die de jongere nu nodig heeft. Dit noemen wij bij de ombudsman een klassiek van-het-kastje-naar-de-muur-verhaal.

    Burgers verdwalen in het doolhof van wetten en regelingen. Op papier lijkt het allemaal goed geregeld, maar in het dagelijks leven is dat niet het geval. Hierdoor vallen mensen tussen wal en schip.. Mensen zoals Harry. En mensen zoals Allard, de hulpverleners worden met problemen opgezadeld waar ze helemaal niet mee bezig moeten zijn. Allard schrijft: 'dit dossier is al 150 pagina's dik, vol mails van instanties die allemaal naar elkaar verwijzen.'

    Het verhaal van Allard staat niet op zichzelf. Er zijn veel mensen met ingewikkelde hulpvragen die vastlopen. Allard is dus niet de enige, we zijn nog bezig met het zoeken naar een oplossing voor hem. Ondertussen gaan we samen met de Kinderombudsman aan de slag met een nieuw onderzoek. We gaan samen met gemeenten en andere instanties uitzoeken hoe deze problemen moeten worden opgelost.

    Herkent u de problemen van Allard? Heeft u zorg nodig, maar komt u er niet meer uit? Wordt u van het kastje naar de muur gestuurd? Neem dan contact op met de Nationale ombudsman. Want de overheid mag mensen die zorg nodig hebben, niet in de steek laten. Daar doe je juist extra je best voor.