Bijna 2018

Column
Foto 2017 naar 2018

Over een nacht staan we aan de vooravond van 2018. Een nieuw jaar, ook voor de mensen die we afgelopen jaar hebben gesproken en geholpen.

Kent u bijvoorbeeld nog het verhaal van Sara*? Zij vluchtte naar een vrouwenopvang met haar twee kinderen omdat haar man haar sloeg. Daar bleek dat het voor haar en andere vrouwen heel lastig is hun eigen inkomen te regelen. Sara moest enorm veel ingewikkelde papieren invullen. Door de administratieve rompslomp kwam hulp aan haar kinderen traag op gang en raakte zij snel in de schulden. Iets wat Sara in haar nare situatie er niet nog eens bij zou moeten krijgen. Wij trokken hierover aan de bel bij gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij bekijken nu hoe ze de situatie voor vrouwen in deze positie kunnen verbeteren.

Ook Koen* belde ons. Hij had jaren geleden eens zijn MijnOverheid-account geactiveerd. Maar hij kreeg de post van de overheid ook nog door de brievenbus. Daarom keek hij nooit op zijn account en miste hierdoor een herinnering zijn auto APK te laten keuren. Een boete was het gevolg. Wij kregen in 2017 meer klachten van mensen die niet goed digitaal mee kunnen. Hierdoor dreigen zij uitgesloten te worden van overheidsvoorzieningen. Samen met Omroep Max maakten we dit probleem zichtbaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten serieus werk te maken van onze aanbevelingen voor verbetering.

Doris* vertelde ons over haar strubbeling met de Belastingdienst Toeslagen. Die stopte haar kindgebonden budget plots omdat ze een partner zou hebben. Maar die heeft ze niet. Dat moest ze aantonen voordat Toeslagen weer kindgebonden budget zou uitkeren. Uiteindelijk wachtte ze hiervoor twee maanden op een formulier en nog eens 4 maanden op de behandeling. Ze trok het financieel niet meer. Gelukkig komt er schot in de zaak door onze tussenkomst. Doris ontvangt weer kindgebonden budget. We snappen dat Toeslagen fraude wil bestrijden, maar de aanpak moet echt sneller. Toeslagen paste hierop haar werkwijze aan en overweegt zorgvuldiger iemands toeslag zomaar stop te zetten.

Ook hebben wij ons afgelopen jaar ingezet voor de mensen in het Groninger gaswinningsgebied met onverkoopbare huizen, patiënten die nog altijd kampen met de gevolgen van Q-koorts, woonwagenbewoners die steeds lastiger aan een standplaats komen en vele anderen.

Het is een utopie te denken dat komend jaar een 'klachteloos' jaar wordt. Wel zien we -zoals in bovenstaande verhalen- dat de overheid leert van fouten en bereid is excuses te maken en te verbeteren als iets niet goed loopt. Zo gaan we de goede kant op, ook komend jaar!

*Gefingeerde namen