Te rooskleurig over elektrisch rijden?

Column
elektrische auto wordt opgeladen

Tygo* rijdt het hele land door. Hij verkoopt ijzerwaren voor grote bouwprojecten. Tijdens die ritten denkt hij aan van alles. Gesprekken met nieuwe klanten, heeft hij vanmorgen de deur wel op slot gedaan? En hij denkt na over het milieu. Kan hij milieuvriendelijker rijden?

Hij zoekt het op en komt op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar  staat dat een elektrische auto 54% minder CO2 uitstoot dan een benzineauto. Interessant! Tygo duikt dieper en dieper in de informatie. De informatie van de RVO komt uit een factsheet. Dat factsheet is weer gebaseerd op twee onderzoeken van onderzoeksorganisatie TNO, zo ziet Tygo. Hij leest die twee onderzoeken.

Er valt hem een aantal dingen op. Onder anderen dat er een praktijkproef met elektrisch rijden is gedaan door deskundige chauffeurs. Maar die weten hoe ze zuinig moeten rijden en zijn toch niet te vergelijken met de doorsnee-automobilist? Ook vergelijkt de factsheet de CO2 uitstoot van een benzineauto met een elektrische auto. De meeste zakelijke auto's zijn echter dieselauto's. Die stoten ruim 20% minder CO2 uit dan de gemiddelde benzineauto's.

Tygo kan niet anders dan concluderen dat de RVO CO2 uitstoot bij elektrisch rijden rooskleuriger voorstelt dan die is. Hij schrijft hen hierover. De RVO vindt inderdaad dat de informatie te stellig op hun website staat. Ook ontbreekt een verwijzing naar de TNO factsheet als bron. De RVO past de website aan.

Maar Tygo is niet tevreden. Dat factsheet is geen wetenschappelijk document. Het is niet bedoeld voor verantwoording van onderzoeksresultaten. Daarbij heeft Tygo een eigen berekening gemaakt van het verschil tussen de CO2 uitstoot van een benzineauto en een elektrische. Het verschil dat nu op de RVO-website staat is volgens hem nog steeds te groot. Hij vindt dat de RVO ondernemers zoals hij juist moet informeren. Dat doen ze nog altijd niet. Hij klaagt hierover bij mij.

Tygo heeft een punt. Overheidsinstanties moeten zorgen voor volledige, duidelijke informatie. Dat betekent niet dat de informatie op hun website uitputtend moet zijn. Een korte weergave is voldoende, mits duidelijk is waar die informatie vandaan komt. Dat kan door verwijzen naar een toegankelijke bron. Twijfelt iemand zoals Tygo aan de juistheid van de informatie uit de bron? Dan moet de overheidsinstantie dit nagaan bij de bron. Dat is hier niet gebeurd.

Ik vraag de RVO dan ook aan te kloppen bij TNO. Dan kunnen ze overleggen over een juiste weergave van de TNO-informatie over CO2 uitstoot bij elektrisch rijden voor op de website. 

* Gefingeerde naam