Adres onbekend

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man

    Fred* kijkt in zijn agenda: oh ja, morgen naar de stembus! Hé, hij heeft nog geen stembiljet ontvangen, vreemd. Een bezoekje aan de gemeente Rijswijk maakt de oorzaak duidelijk. Hoewel Fred dacht dat hij eerder dat jaar digitaal aangifte had gedaan van zijn verhuizing staat hij niet met zijn nieuwe woonadres in de Basisregistratie Personen (BRP) vermeld. Hij krijgt een inschrijfformulier mee, waarna hij alsnog wordt ingeschreven. Alles in orde, denkt hij. Totdat blijkt dat hij een oude boete bij het CJIB heeft openstaan. Die boete is bovendien verhoogd omdat hij niet op tijd heeft betaald.

    Wat zullen we nu krijgen? Fred heeft hier nooit post over gekregen. Maar dan wordt hem duidelijk dat de berichten over de boete en de aanmaningen naar zijn oude adres zijn gestuurd, terwijl hij al verhuisd was. Maar had de gemeente niet al eerder zelf kunnen ontdekken dat zijn adres niet meer klopte?

    De gemeente wist dit al wel, zo blijkt uit navraag door de Nationale ombudsman. De nieuwe bewoonster van Freds oude adres had bij de gemeente gemeld dat hij er niet meer woonde. Omdat het nieuwe adres niet in de BRP stond, heeft de gemeente onderzoek gedaan om Freds nieuwe adres te achterhalen. De gemeente heeft een brief naar zijn oude adres gestuurd met de vraag contact op te nemen. Toen daar geen reactie op kwam heeft ze nog een brief gestuurd met een aankondiging dat hij zou worden uitgeschreven tenzij hij zijn nieuwe adres zou doorgeven.

    Daarnaast heeft Freds moeder een brief van de gemeente gekregen met de vraag naar het nieuwe adres van haar zoon. Zij heeft de gemeente gebeld en verteld dat Fred zijn adreswijziging al had doorgegeven. De gemeente maakt een notitie van haar belletje en haar telefoonnummer. Als een maand later blijkt dat er geen adreswijziging van Fred is ontvangen, stuurt de gemeente een bericht naar Freds oude adres dat hij is uitgeschreven.

    De ombudsman vindt de gang van zaken niet in de haak. De gemeente had Freds moeder toen ze belde kunnen vragen naar het nieuwe adres of telefoonnummer van haar zoon. Ook had de gemeente met haar kunnen bellen toen bleek dat er geen adreswijziging van Fred was ontvangen. Bovendien had de gemeente nog op een andere manier Freds nieuwe adres kunnen proberen op te sporen in plaats van alleen zijn moeder te raadplegen, bijvoorbeeld via het nutsbedrijf of zijn werkgever. Nu was wel erg snel overgegaan tot uitschrijven.

    De gemeente Rijswijk erkent dat het adresonderzoek niet juist is uitgevoerd. De gemeente heeft daarom besloten om in overleg met Fred de inschrijfdatum op zijn nieuwe adres met terugwerkende kracht aan te passen. Ook is de gemeente bereid om de helft van Freds boete bij het CJIB te betalen. De ombudsman is blij met deze oplossing van Freds klacht. Wel vraagt hij de gemeente om voortaan bij adresonderzoeken te werk te gaan volgens het protocol dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hiervoor heeft opgesteld.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column