Quad van de weg

Op deze pagina

    Column
    Man met pet op

    Na een dag werken op zijn kwekerij rijdt Bram* met zijn quad - een kleine motorfiets op vier wielen - naar huis. Een politieambtenaar houdt hem aan en vraagt naar zijn kenteken. Dat heeft Bram niet want het is een landbouwquad die hij gebruikt in zijn kwekerij. Hij probeert de politieman ervan te overtuigen dat hij geen kenteken nodig heeft, omdat zijn quad voor zijn bedrijf is aangepast. Maar daar heeft de politie geen boodschap aan. De quad gaat mee naar het bureau.

    Na zes weken krijgt kweker Bram zijn quad weer terug. De rechter heeft hem vrijgesproken van overtreding van de kentekenplicht. Maar het zit Bram nog steeds dwars dat de politie destijds zijn quad meteen in beslag heeft genomen en daarom klopt hij bij mij aan. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de politie niet heeft gekeken naar een andere - minder ingrijpende - oplossing. Bijvoorbeeld door hem de benodigde papieren te laten zien of een tijdelijk wegverbod. Het was op dat moment hoogseizoen in zijn kwekerij waardoor Bram een andere aangepaste machine heeft aangeschaft. En daar baalt hij flink van.

    Te snel

    Dat deze quad niet kentekenplichtig is, daarover heeft de rechter al beslist. Wat ik belangrijk vind, is de vraag: heeft de politie terecht op dat moment de quad in beslag genomen? Ik heb de foto's van Brams' quad gezien en kan me voorstellen dat de politie die als een normale quad beschouwde. Op het eerste gezicht is het moeilijk te zien dat het hier om een landbouwquad gaat. Toch vind ik dat de politie de quad wat overijverig in beslag heeft genomen. De politie had Bram ook langs kunnen laten komen. De gevolgen van inbeslagname zijn voor de kwekerij van Bram te ingrijpend.

    Duidelijkheid scheppen

    Rondom de kentekenplicht van quads blijkt bij de politie veel onduidelijkheid. Maar daar mag iemand als Bram niet de dupe van worden. Bram zou bij wijze van spreken steeds met een bundel papieren op zak moeten rondrijden om aan te tonen dat het een landbouwquad is. En zolang die aanpassingen niet met het blote oog zichtbaar zijn, blijft de kans bestaan dat de politie de quad steeds weer van de weg haalt. Een onwenselijke situatie. Daarom heb ik aan de Raad van Korpschefs gevraagd om meer duidelijkheid te scheppen over de kentekencontrole bij quads. Dat is niet alleen in het belang van de bestuurder van een landbouwquad maar ook voor de politie.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column