Menselijkheid in roerige tijd

Column
Foto van een man

Afgelopen december is voor Ferdi* een behoorlijk roerige maand geweest. Terwijl zijn hoogzwangere vriendin op het punt van bevallen staat, wil de deurwaarder beslag leggen op zijn spullen. Als de samenloop van de bevalling en het beslag Ferdi even te veel wordt belt hij mijn bureau.

Mijn medewerker luistert naar zijn verhaal. Ferdi vertelt over zijn vriendin Colien* die al twee dagen over tijd is. Daarom heeft zij inmiddels een medische indicatie om morgen op afspraak te bevallen bij het ziekenhuis. Op zich geen reden voor paniek. Maar er speelt nog iets anders. Ferdi heeft schulden. En wel zo dat een deurwaardersbureau –ook morgen (!)- bij hem langs komt om zijn spullen in beslag te nemen. Naast dat Ferdi en Colien die stress op dit moment totaal niet kunnen gebruiken, zijn ze morgen waarschijnlijk niet eens thuis, omdat ze naar het ziekenhuis moeten.

Ferdi vertelt aan mijn medewerker dat hij de deurwaarder gebeld heeft. Hij heeft zijn situatie uitgelegd en gevraagd om uitstel van de beslaglegging op zijn spullen. Hij vindt het bovendien een erg gênant idee dat de kraamzorg in huis is, terwijl de boel wordt leeg gehaald. De deurwaarder is echter onverbiddelijk en zegt hier geen rekening mee te kunnen houden.

Mijn medewerker belt ook met de deurwaarder. Hij vraagt hoe hun kant van het verhaal luidt. De deurwaarder vertelt hem dat Ferdi al een tijd weet dat er beslag gelegd wordt op zijn inboedel als hij zijn schulden niet betaalt. Maar dat Ferdi onvoldoende moeite doet om te betalen. Voor de deurwaarder is het op een gegeven moment genoeg en dan richten ze zich dus op zijn spullen. Ze weten dat Colien op het punt van bevallen staat, maar wat hen betreft is dit geen reden voor uitstel.

Als ik Ferdi's zaak bekijk, dan zitten er twee kanten aan. Als je schulden hebt zoals Ferdi, dan moet je ervoor zorgen dat die worden betaald. Je moet het er dan niet op aan laten komen. Want er komt een moment dat je daarvoor de deksel op je neus krijgt. Tot zover kan ik mee in de argumenten van de deurwaarder. Maar aan de andere kant zijn er gewoon situaties waarin een menselijke opstelling boven een puur zakelijke opstelling gaat. Dit is zo'n situatie. Ik vraag de deurwaarder dan ook om Ferdi's spullen later in beslag te nemen. Die gaat hier uiteindelijk mee akkoord.

Daar ben ik blij mee. Het is nu aan Ferdi om te zorgen dat hij de zaken snel op orde krijgt. Ik hoop van harte voor hem en zijn nieuwe gezin dat dit snel lukt.

* Gefingeerde naam
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column