IND is zelf ook verantwoordelijk

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man

    Van kinds af aan is het Idris* zijn wens arts te worden. Hij komt uit Syrië en wil hiervoor in Nederland een studie volgen. Daarvoor start hij hier eerst met een intensieve cursus Nederlands. Om de cursus te kunnen volgen heeft hij hiervoor een verblijfsvergunning aangevraagd en deze ook gekregen. Hij rondt de cursus succesvol af en schrijft zich in voor de studie Medicijnen aan de Universiteit van Leiden. Maar daar wordt hij helaas voor uitgeloot

    Idris besluit dan eerst een jaar Biologie te volgen. Ook hiervoor krijgt hij weer een verblijfsvergunning. Het jaar erop is het lot hem gunstiger gezind en tot zijn grote vreugde wordt hij ingeloot voor Medicijnen. Voor deze nieuwe studierichting moet hij opnieuw een vergunning aanvragen. Vlak daarvoor zijn echter de regels veranderd. Idris kan de aanvraag niet zelf indienen maar op advies van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat hij dat de universiteit doen. Hoewel alles spoedig verloopt zit er tussen de vergunning voor de studie Biologie en die voor Medicijnen uiteindelijk een zogenaamd verblijfsgat van 28 dagen. In die periode had Idris geen rechtmatig verblijf in Nederland.

    En dat is een probleem. Daar komt hij achter als hij de Nederlandse nationaliteit aanvraagt bij de IND. Daarvoor is hij inmiddels lang genoeg in Nederland. De IND wijst Idris zijn aanvraag om Nederlander te worden af vanwege het verblijfsgat tussen zijn beide studies. Hij schrikt hier erg van. Niet alleen wil hij bijzonder graag zijn studie Medicijnen afmaken zodat hij hier uiteindelijk als arts aan de slag kan, maar inmiddels is het ook politiek erg onrustig geworden in Syrië. Hij is bang om terug gestuurd te worden naar zijn land.

    Het lukt Idris niet de IND ervan te overtuigen anders te beslissen. Hij vraagt de Nationale ombudsman om hulp en stuurt een brief van de Universiteit van Leiden mee. Daaruit blijkt nog eens duidelijk dat het niet aan Idris zelf te wijten is dat hij niet voldoet aan de voorwaarden voor het Nederlanderschap. Ik bekijk zijn situatie. Deze is vergelijkbaar met twee zaken waar ik eerder een rapport over heb uitgebracht. Daarin liet ik de IND weten dat het niet alleen in het belang van mensen zoals Idris is om een verblijfsgat te voorkomen, maar ook in hun belang. Tijdens een verblijfsgat is iemand hier immers niet rechtmatig. Het is de taak van de IND dit zoveel mogelijk te voorkomen.

    Ik leg Idris zijn zaak voor aan de IND en wijs hen op mijn eerdere rapporten. Binnen een paar dagen reageert de IND met een positief bericht. Zij zien in dat Idris niets kon doen aan het verblijfsgat en maken het ongedaan. Idris is enorm opgelucht en gelukkig als ik hem bel met het goede nieuws. Zijn doel om arts te worden is weer een stapje dichter bij.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column