Een prima ambtenaar

Column
foto van een man

Ron* is een 69-jarige Nederlander en woont al jaren in Polen. Hij heeft een website voor Nederlanders die in Polen wonen. De laatste tijd valt het hem op dat er veel vragen worden gesteld over belastingen en invaliditeitspensioenen. Mensen krijgen geen gehoor bij de Belastingdienst en zoeken ten einde raad via de website van Ron hulp bij lotgenoten in Polen (http://www.forum-polen.nl)

Dan belt Ron naar mij en vraagt of ik klachten behandel over het UWV en de Belastingdienst. Ja, dat doe ik. Ik behandel ook klachten van Nederlanders die in het buitenland wonen en een probleem hebben met de Nederlandse overheid. Ron vertelt mij dat in sommige gevallen zowel de Nederlandse als de Poolse belastingdienst belasting heft over dezelfde Nederlandse uitkering. Er is zelfs een geval bekend van mensen die hun huis niet meer kunnen betalen omdat de Poolse belastingdienst heel veel geld terugvordert.

Vreselijk ingewikkeld

Het internationale belastingrecht is vreselijk ingewikkeld en daarom voor gewone mensen moeilijk te begrijpen. En leken zijn we bijna allemaal. Ook is de ene pensioenuitkering de andere niet. Met als gevolg dat de verschillende pensioenen anders worden behandeld. Onbegrijpelijk als je daar geen verstand van hebt.

Ook ik ben geen deskundige in het internationale belastingrecht. Daarom heb ik de Belastingdienst gebeld. Al snel had ik contact met een ambtenaar die het naadje van de kous wist. Hij snapte dat veel Nederlanders in het buitenland met een Nederlandse (pensioen)uitkering hier last van hebben. Hij is een ambtenaar die ik waardeer. Hij zocht het snel en grondig uit en schrijft een helder artikel voor de website van Ron.

Vrijstelling loonbelasting

Ron krijgt ook nog informatie over vrijstelling van loonbelasting. Als je pensioen uit Nederland door inhouding en belasting in Polen dubbel wordt belast, dan kun je vrijstelling krijgen. Als je dat vermoedt, kun je een formulier downloaden voor vrijstelling loonbelasting en dat sturen naar de Belastingdienst in Heerlen. De belastinginspecteur beoordeelt dan of je voor vrijstelling in aanmerking komt.

De Belastingdienst heeft de vraag van Ron snel en grondig opgepakt. Dat helpt. Met één telefoontje van mij beantwoordt deze ambtenaar vragen die leven bij burgers en denkt mee. De deskundigheid van de ambtenaar komt zo aan iedereen ten goede. Op deze manier helpt de Belastingdienst om problemen te voorkomen en maakt handig gebruik van het internet om de mensen te informeren. Ron is ook heel tevreden. Zijn website wint aan kwaliteit en zijn bezoekers zijn er mee geholpen.

* Om privacyredenen is de naam veranderd
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column