CBR wil toch oplossing bieden

Column
Foto van een jongedame

De portemonnee van Ybo's* dochter Vera* wordt gestolen met daarin haar identiteitsbewijs. Dat is al erg naar. Wat de situatie nog vervelender maakt, is dat Vera over vijf dagen praktijkexamen voor haar rijbewijs moet doen. Maar zonder geldig identiteitsbewijs mag zij geen examen doen. Dit staat in de examenvoorwaarden van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Ybo stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat zijn dochter alsnog examen kan doen. Hij doet aangifte bij de politie en vraagt met een spoedprocedure een nieuw identiteitsbewijs aan bij de gemeente. Dit nieuwe identiteitsbewijs is echter net een paar uur na het praktijkexamen klaar. Ybo informeert het CBR over het vervelende voorval. Hij zegt dat Vera als vervanging voor haar identiteitsbewijs wel de spoedaanvraag, de politieaangifte en een kopie van het gestolen identiteitsbewijs aan het CBR kan laten zien.

Maar het CBR houdt voet bij stuk. Op de dag van het examen mag Vera geen examen doen omdat ze geen geldig identiteitsbewijs heeft. Ook de kosten voor het examen worden niet vergoed. Ybo dient een klacht in bij het CBR. Hij begrijpt dat er eisen zijn voor legitimatie bij een examen. Maar de houding van het CBR in deze situatie vindt hij bijzonder star. Vooral omdat Vera al een keer eerder voor een examen haar identiteitsbewijs had laten zien en zij nu vervangende documenten had kunnen meenemen. En bovendien diezelfde dag na het examen haar nieuwe identiteitsbewijs had kunnen tonen.

Ybo vraagt het CBR daarom om een soepele opstelling en een nieuw examen voor Vera in te plannen, zonder kosten. Maar het CBR buigt niet. In hun voorwaarden staat duidelijk dat legitimatie verplicht is en dat ontbrak. Ybo vraagt mij naar de zaak te kijken. Dat doe ik en vraag het CBR om uitleg. Dat geeft aan geen uitzondering te kunnen maken op de noodzaak van een identiteitsbewijs. Dit om fraude en andere ongeregeldheden te voorkomen bij de wel 1,2 miljoen praktijkexamens die zij ieder jaar afnemen.

Ik heb hier begrip voor, maar vind wel dat het CBR in ieder geval had moeten kijken hoe ze Ybo en Vera had kunnen helpen. Ik laat het CBR dit weten. Die is het uiteindelijk ook met mij eens en betreurt de gang van zaken. Ze biedt Yvo excuses aan en vergoedt ook de kosten van € 500,- voor het gemiste examen. Ook zegt het CBR mij na te denken over hoe voortaan met dit soort bijzondere situaties om te gaan. En te bekijken of zij mensen dan een praktische oplossing kunnen bieden, zoals een verschuiving van het examenmoment.

Ik ben blij met deze uitkomst. Niet alleen voor Ybo en Vera, maar ook omdat het CBR serieus kijkt naar hoe voortaan oog te hebben voor een oplossing in zo'n situatie in plaats van de regels.

* Gefingeerde naam
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column