Geen stap verder

Op deze pagina

    Column
    Foto van een jonge man

    Misschien heb je die droom ook wel eens. Die droom waarbij je vooruit probeert te rennen, maar op een één of andere manier geen stap verder komt. Sommige klachten die ik van burgers ontvang doen me daar aan denken. Zij proberen iets te bereiken bij een overheidsinstantie, maar bereiken ondanks al hun inspanningen niets. Erg frustrerend. Frank* kon ik gelukkig steun in de rug geven. 

    Franks nieuwe auto heeft het kenteken xx-xx-xx*. Wat Frank verontrustend vindt, is dat er kennelijk iemand anders rondrijdt in dezelfde auto met hetzelfde kenteken. Een vervalst kenteken volgens hem. Tot deze conclusie komt Frank als hij bekeuringen voor verkeersovertredingen krijgt die hij niet heeft begaan. Hij doet hiervan aangifte. Ook vraagt hij een nieuw kenteken aan bij de Dienst Wegverkeer (RDW) en vraagt om vernietiging van het oude. Dit laatste blijkt echter niet mogelijk. Dus xx-xx-xx blijft op zijn naam staan, maar krijgt in het RDW kentekenregister wel de code ‘ongeldig’.

    Toch blijft Frank nog bekeuringen op dit kenteken ontvangen van de politie. Via een advocaat vraagt hij aan de RDW hoe dit kan. Die laat weten dat alle opsporingsinstanties, waaronder de politie, bij raadpleging van het kentekenregister kunnen zien dat een kenteken de code ‘ongeldig’ heeft. Blijkbaar negeert de politie die ongeldig verklaring en blijft bekeuringen aan Frank sturen, omdat dit kenteken nog op zijn naam staat.

    Omdat het Frank en zijn advocaat na een aantal pogingen niet lukt om met de RDW en politie tot een oplossing te komen, stapt hij naar mij. De hele situatie heeft hem ondertussen angstig en zelfs een beetje paranoïde gemaakt. Frank krijgt het gevoel alsof de dader hem kent. En maakt zich bovendien zorgen over wat er zou gebeuren als de auto met het valse kenteken betrokken raakt bij een ongeval of misdrijf. Moet hij daarvoor dan ook opdraaien?

    Ik roep alle betrokken partijen om de tafel, om er achter te komen hoe het nu kan dat Frank bekeuringen heeft ontvangen op zijn officieel ongeldig verklaarde kenteken. Het blijkt dat het systeem van de politie bij verwerking van verkeersovertredingen een signaal van de RDW krijgt als een kenteken ongeldig is. De politie heeft in het geval van Frank dit signaal structureel genegeerd. Hierdoor werd Frank ten onrechte geconfronteerd met deze bekeuringen. Het rechtzetten van de zaak kostte hem een hoop inspanning en leverde in het begin alleen een hoop frustratie en onzekerheid op. Ik vraag de politie Frank dan ook de kosten voor het aanvechten van de bekeuringen te vergoeden.

    Frank heeft sinds mijn tussenkomst gelukkig geen onterechte bekeuringen meer ontvangen. Ook heeft zijn zaak ervoor gezorgd dat persoonsgegevens van de laatste houder van een ongeldig kenteken, niet meer worden doorgestuurd naar opsporingsinstanties zoals de politie. Hierdoor kunnen mensen zoals Frank in de toekomst niet langer onterecht bekeurd worden. Mijn rapport over deze zaak kunt u vinden op www.nationaleombudsman.nl, onder nummer 2010/126.

    * Om privacyredenen zijn de naam en het kenteken veranderd.
      De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.