Rekensom biedt uitkomst

Column

Juridisch advies hoop je nooit nodig te hebben, want dan zit je meestal in een lastige situatie. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, burenruzie, een conflict met je werkgever, onenigheid over garantietermijnen of echtscheiding. Vaak hebben mensen dan vragen over hoe het juridisch werkt. Voor antwoorden kunnen ze goed terecht voor gratis advies bij het Juridisch Loket. Ook meneer en mevrouw Kiel* krijgen tijdens hun scheiding te maken met een juridische procedure. Daarbij doet de rechter uitspraak over het bedrag aan alimentatie dat meneer Kiel aan zijn ex-vrouw moet betalen voor hun drie kinderen.

De Kiels leven inmiddels zes jaar gescheiden. Meneer Kiel betaalt al die jaren trouw de alimentatie. Maar dan raakt hij zijn baan kwijt en komt financieel in de problemen. Hierdoor kan hij de alimentatie niet meer betalen. Omdat hij steeds meer achterop raakt met betalen, schakelt zijn ex het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in. Dit bureau kan de alimentatie dan voor haar innen.

Het LBIO bekijkt wat meneer en mevrouw Kiel voor bedrag aan alimentatie overeengekomen zijn bij hun scheiding. Uit de papieren van de rechtbank blijkt dat het bedrag €152,- per maand is. Mevrouw Kiel zegt het LBIO echter dat een bedrag van €152,- per maand per kind wordt bedoeld. Door een fout is dat destijds verkeerd in de papieren gekomen. Het LBIO laat mevrouw Kiel weten dat zij moeten uitgaan van het bedrag dat in de rechtbankpapieren staat. Ze houden ook voet bij stuk als mevrouw Kiel hierover bij het LBIO klaagt.

Omdat dit niet opschiet, doet ze haar verhaal bij mij. Eén van mijn medewerkers bekijkt de zaak. Na  onderzoek en een gesprek met zowel mevrouw als meneer Kiel, blijkt dat de alimentatie inderdaad €152,- per maand per kind is. Dit is ook duidelijk terug te zien op de rekeningafschriften van mevrouw Kiel. Daarop staat dat meneer Kiel iedere maand een bedrag van €456,- overmaakt. Dat is dus drie maal €152,-. Deze simpele rekensom had ook het LBIO kunnen maken. Bovendien hadden ze even kunnen bellen met meneer Kiel om te vragen hoe de vork in de steel zat.

Ik ben het met het LBIO eens dat ze rekening moeten houden met het alimentatiebedrag uit de rechtbankpapieren. Maar ik vind het ook de plicht van het LBIO hier verder onderzoek naar te doen als daar aanleiding voor is. En dat was het geval in deze zaak. Ik vraag het LBIO dan ook om alsnog voor ieder kind €152,- euro per maand te innen. Het LBIO heeft mij laten weten dit inderdaad te zullen doen. Een goede uitkomst! Nu maar hopen dat meneer Kiel snel een andere baan vindt.           

* Om privacyredenen is de naam veranderd