Radeloos

Op deze pagina

    Column

    Wat zou u doen met € 17.000? Mevrouw Snijders* ontvangt dit bedrag ineens op haar rekening. Blij? Integendeel. Het gaat hier helaas niet om een prijs uit de loterij, maar om een gulle betaling van het UWV.

    Mevrouw Snijders werkt deels en is deels ziek. Zij heeft daarom recht op een gedeeltelijke WIA-uitkering (Wet werk en inkomensvoorziening naar arbeidsvermogen). In zo'n geval betaalt het UWV de WIA-uitkering via de werkgever uit. Maar omdat mevrouw Snijders twee werkgevers heeft, blijkt uitbetaling via de werkgevers niet in het UWV systeem te passen. Daarom betaalt het UWV de WIA-uitkering gemakshalve rechtstreeks aan mevrouw Snijders. Het UWV heeft de betalingen anderhalf jaar laten liggen en het UWV kondigt mevrouw Snijders deze enorme betaling van € 17.000 aan. Ze belt snel en vertelt het UWV dat dit bedrag voor haar werkgevers bedoeld moet zijn omdat zij van haar werkgevers gewoon haar maandelijkse loon heeft ontvangen. Zij zegt dat ze al dit geld absoluut niet op haar rekening wil ontvangen. Maar het UWV stort het bedrag toch. Uit een toegezonden specificatie blijkt totaal niet welk deel van het bedrag bestemd is voor welke werkgever. Mevrouw Snijders voelt zich radeloos met al dat geld dat niet van haar is.

    Nadat mevrouw Snijders hierover een klacht heeft ingediend bij het UWV, belooft het UWV haar te helpen met het maken van een specificatie van de bedragen die zij met haar twee werkgevers moet verrekenen. Deze hulp blijft helaas uit. Ze is erg teleurgesteld in deze opstelling van het UWV en vraagt mij of ik de zaak tot een goed einde kan brengen. Ik ben verbaasd over wat deze mevrouw overkomen is. Als het voor het UWV al zo moeilijk is om de WIA-bedragen per werkgever te berekenen, hoe zou mevrouw Snijders dat dan kunnen? Ik stel hierover vragen aan het UWV en gelukkig krijgt mevrouw Snijders alsnog een berekening van de bedragen per werkgever. Hiermee kan zij eindelijk het geld naar de juiste rekeningen overmaken.

    Ik ben blij dat mevrouw Snijders de financiële rompslomp nu eindelijk kan afhandelen. Maar ik vind het niet netjes dat het UWV pas na anderhalf jaar tot de conclusie komt dat er nog een bedrag aan WIA-recht voor mevrouw Snijders openstaat. Inmiddels heeft het UWV hiervoor excuses aangeboden. Daarnaast vind ik het onbehoorlijk dat het UWV het probleem met de nabetaling zomaar bij mevrouw Snijders neer legt. Naast de onzekerheid over wat te doen met het grote bedrag krijgt zij ook nog een hoge belastingaanslag. Haar inkomsten over dat jaar zijn door de nabetaling immers veel hoger uitgevallen. Daarom vind ik het niet meer dan redelijk dat het UWV het nadeel dat zij heeft geleden volledig vergoedt. Ik hoop dat het UWV van dit geval leert dat ieder zijn eigen problemen moet oplossen en niet zomaar op het bord van een ander mag schuiven.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd