Op eigen risico

Column

Verkeersboetes. Je kunt ze natuurlijk maar beter niet krijgen. Maar als het toch zover komt, zorg dan in ieder geval dat je ‘m op tijd én volledig betaalt. Dat scheelt onaangename verassingen. Guus* kan hierover meepraten...

Guus heeft van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) een acceptgiro voor een boete van € 121 ontvangen omdat hij te hard heeft gereden. Met een internetoverschrijving betaalt Guus keurig op tijd de boete. Maar een maand later vindt hij een aanmaning op de deurmat. Wat blijkt? Guus heeft niet € 121 maar € 120 overgemaakt en daarom is het oorspronkelijke boetebedrag nu met 25% verhoogd. Waanzin, vindt Guus. Een vergissing is toch menselijk? Hij dient een klacht in bij het CJIB. Daarnaast doet hij de suggestie aan het CJIB om in dit soort gevallen mensen op hun vergissing te wijzen en de gelegenheid te geven om de vergissing te herstellen. In een brief laat de directeur van het CJIB weten dat de opgelegde verhoging geheel terecht is omdat het boetebedrag niet op tijd was ontvangen. Inmiddels heeft Guus de verhoging van ruim € 30 betaald, maar de reactie van het CJIB zit hem niet lekker. Daarom schakelt hij mijn hulp in.

Met de opgelegde verhoging heeft het CJIB precies volgens de wet gehandeld. Guus heeft er voor gekozen om de boete niet met de vooringevulde acceptgiro te betalen maar via internet. Dat mag, maar gemaakte fouten bij het internetbankieren zijn volgens de strenge wet voor zijn risico. Toch kan ik mij voorstellen dat Guus nog een inhoudelijke reactie wenst op zijn suggestie van een waarschuwing vooraf. Daarom vraag ik de minister van Justitie in hoeverre het mogelijk is om het systeem aan te passen zodat mensen – die nog nog niet het hele boetebedrag hebben betaald - automatisch een waarschuwing ontvangen. Uit de reactie begrijp ik dat zo’n waarschuwingssignaal een onevenredige inspanning zou zijn voor het CJIB aangezien zij jaarlijks miljoenen boetes automatisch verwerken.

Ik heb de afgelopen tijd meerdere klachten ontvangen van mensen die – net als Guus – zijn geconfronteerd met één of meerdere verhogingen van hun boete nadat zij per ongeluk het verkeerde bedrag hebben overgemaakt. Een aanpassing van het incassosysteem wil de minister niet, maar dan heb ik heb wel een wens. Ik heb de minister gevraagd om bij de tekst van de boete een duidelijke waarschuwing op te nemen. Het moet voor de ontvangers van de boete duidelijk zijn dat, als zij kiezen om op een andere manier te betalen dan met de bijgevoegde acceptgiro, de gevolgen van eventuele vergissingen voor eigen risico zijn. Ook moet uit de tekst blijken dat het CJIB geen tussentijdse waarschuwingen verstuurt. Ik hoop dat de minister mijn aanbeveling opvolgt. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

* Om privacyredenen is de naam veranderd