Huisvuil

Column

In Napels weten ze er alles van: huisvuil dat niet opgehaald wordt. Op zich niet heel vervelend als je vuilnis een keertje voor de deur blijft staan. Maar als het gewoon constant niet meer wordt weggehaald, dan word je daar niet blij van.

Rens* zet ook iedere twee weken netjes zijn vuilniszakken op de stoep. En daar blijven ze vervolgens ook keurig staan. Ze worden niet opgehaald voor een enkele rit richting de vuilstort. En niet alleen Rens' vuilniszakken staan voor zijn appartementencomplex te wachten, ook het vuil van zijn medebewoners staat op de stoep. Rens belt en schrijft daarom verschillende keren naar zijn gemeente Voerendaal om te vragen waar de vuilniswagen blijft. Helaas zonder resultaat.

Ondertussen begint het niet opgehaalde afval toch echt een probleem te worden. Het neemt veel ruimte in en bovendien stinkt het ook flink. Rens doet nog een poging en schrijft een boze brief aan de wethouder. Maar de gemeente laat niets van zich horen. Daarom komt hij met zijn klacht bij mij. Eén van mijn medewerkers vraagt daarop aan de gemeente waarom er niets met de brief is gedaan en om alsnog actie te ondernemen.

De gemeente laat weten dat de brief inderdaad bij de wethouder terecht is gekomen. Die had 'm vervolgens neergelegd bij een medewerker. Maar doordat deze medewerker ziek blijkt en de brief niet via de normale weg geregistreerd is, gaat het toch mis en krijgt Rens geen antwoord. De gemeente laat mijn medewerker weten ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer zo zal gebeuren.

Ook zoekt de gemeente alsnog uit waarom het nu mis gaat met het huisvuil van Rens. Wat blijkt? Voerendaal is net overgegaan op een ander ophaalsysteem van het huisvuil. Ook bij het appartementencomplex van Rens gaat het nu anders. Maar door miscommunicatie tussen de gemeente en het vuilnisophaalbedrijf is het vuil daar blijven staan. De gemeente spreekt met dit bedrijf en regelt dat het nu wel goed loopt. Inmiddels zijn Rens en zijn medebewoners gelukkig verlost van hun huisvuil!

* Om privacyredenen is de naam veranderd