De mooiste dag van je leven

Op deze pagina

    Column

    Femke en Pieter hebben lang naar hun huwelijksdag uitgekeken. Alle voorbereidingen zijn getroffen: uitnodigingen verstuurd, fotograaf besproken, bruidskleding uitgezocht en locaties gereserveerd. Maar bij dat laatste komt een kink in de kabel.

    Voor de huwelijksplechtigheid heeft het stel gekozen voor een trouwkapel van het Valkhofpark te Nijmegen. Maar een maand voor de bruiloft komen Femke en Pieter tot de ontdekking dat gelijktijdig met de huwelijksplechtigheid een groot riddertoernooi in het park plaatsvindt. Niet echt de sfeer waarin zij zich hun bruiloft hadden voorgesteld. Bovendien verwachten ze een aantal praktische problemen zoals met parkeren en geluidsoverlast. Maar ze kunnen nu eigenlijk geen kant meer op want alles voor de bruiloft is vastgelegd. Daarom leggen zij het probleem voor aan de betrokken partijen, zoals de gemeente, de Valkhofvereniging en de organisatoren van het riddertoernooi. Helaas blijkt een oplossing niet mogelijk.

    Het aanstaand bruidspaar ziet een schaduw over 'de mooiste dag uit hun leven' vallen en voelt zich gedupeerd. In een brief aan de gemeente schrijft het stel dat zij het de gemeente kwalijk neemt dat zij niet eerder zijn geïnformeerd over het evenement rondom de trouwkapel. Ze hebben immers extra kosten voor deze locatie gemaakt. Als ze dit eerder hadden geweten, dan hadden ze nooit voor deze trouwlocatie gekozen. Omdat een antwoord van de gemeente Nijmegen op hun brief uitblijft, schakelt het inmiddels getrouwde stel mij in. Hun wens is eenvoudig "Wij willen gewoon een nette reactie van de gemeente", schrijven ze mij. Maar zo simpel blijkt dat niet te gaan.

    Kort nadat ze mij hebben ingeschakeld ontvangen ze een reactie van de gemeente: hun klacht wordt ongegrond verklaard. Daar zijn Femke en Pieter het absoluut niet mee eens en zij vinden bovendien dat de gemeente zich er op deze manier wel heel makkelijk vanaf maakt. Niks geen excuus in de brief. Eén van mijn medewerkers belt met de gemeente over deze kwestie. Uit dit gesprek blijkt dat de gemeente bereid is om een gebaar te maken richting het gedupeerde stel. Daar blijft het helaas bij want een maand later horen wij van Femke en Pieter dat zij nog niks van de gemeente hebben gehoord. Het is een gebed zonder einde daar in Nijmegen want ook daarna gebeurt er niets.

    Pas vier maanden - en vele telefoontjes van onze kant - later ontvangt het stel een brief van Nijmegen. Naast excuses staat daarin de toezegging dat de betaalde leges voor de trouwlocatie worden vergoed. Een mooi gebaar, maar ook nu moet het stel weer lang wachten voordat zij het geld ontvangen. Femke en Pieter hebben de moed al bijna opgegeven als blijkt dat het bedrag eindelijk is overgemaakt. Ze bedanken ons voor de inspanningen. Nijmegen mag zich wat mij betreft schamen.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd