Verstoorde decembermaand

Column

December. Misschien de gezelligste maand van het jaar, maar voor veel mensen ook de drukste. In de aanloop naar de feestmaand krijg ik een een brief met een noodkreet van meneer Hegger*. Hij heeft al last van decemberstress voordat de maand zelfs is begonnen…

Meneer Hegger heeft een speelgoedwinkel. Met de feestdagen voor de deur is december voor hem natuurlijk dé tijd van het jaar. Van deze maand moet hij het hebben! Maar dan moet hij wel op tijd inkopen doen om zijn winkelvoorraad op peil te hebben. En daar zit nu net het probleem. Meneer Hegger heeft nog recht op een teruggaaf van zijn inkomstenbelasting uit 2006. Vanwege een storing in het systeem bij de Belastingdienst heeft hij nog niets ontvangen. De tijd begint te dringen want dit geld wil hij gebruiken om inkopen te doen voor de decembermaand. De zaken staan er niet al te best voor dit jaar. Als hij geen omzet kan maken in december, moet hij zijn winkel misschien definitief sluiten. Het is dus nu of nooit.

In zijn brief vraagt meneer Hegger mij of ik hem met spoed kan helpen. Ik vind dat hij niet de dupe mag zijn van een storing bij de Belastingdienst. De situatie is extra triest omdat hij hierdoor risico loopt dat hij straks nee moet verkopen in zijn speelgoedwinkel. Met alle gevolgen van dien... Eén van mijn medewerkers neemt daarom contact op met de Belastingdienst. Het blijkt dat de Belastingdienst via het systeem alsnog een voorlopige betaling kan doen aan meneer Hegger. Maar die betaling laat helaas nog wel een aantal weken op zich wachten. Dat is voor meneer Hegger natuurlijk rampzalig met de feestdagen in aantocht. Daarom vragen wij de Belastingdienst om naar een snellere oplossing te kijken. Dit blijkt in eerste instantie niet mogelijk vanwege instellingen in het computersysteem. Maar na enig aandringen van onze kant wil de Belastingdienst toch met spoed een voorschot uitbetalen.

De Belastingdienst heeft te maken met miljoenen zaken. Veelal gaat het goed, maar soms niet. Ik heb er waardering voor dat de Belastingdienst meewerkt aan praktische oplossingen voor een probleem als dat van meneer Hegger. En meneer Hegger? Die beleeft momenteel hoogtijdagen in zijn winkel. Maar die drukte heeft hij er graag voor over. Laat die feestdagen maar komen!

* Om privacyredenen is de naam veranderd