Ten onrechte aangemerkt als illegaal

Op deze pagina

    Column

    "Ik heb alles afgelopen voor hulp, u bent mijn laatste hoop. Ik zie geen toekomst meer, vooral financieel gezien." Deze aangrijpende woorden van meneer Talpur* bereiken mij via een brief. De buurman van meneer Talpur heeft mij namens de familie Talpur benaderd. Door een fout van de Belastingdienst verkeert de familie Talpur al lange tijd in grote geldnood. Ik zie regelmatig dat mensen buiten hun schuld in financiële problemen komen doordat een overheidsdienst niet goed functioneert. Dan is snel handelen geboden: een huis wegens schulden ontruimen is zomaar gebeurd.

    Twee jaar geleden ontvangt meneer Talpur een bericht van de Belastingdienst met de mededeling dat zijn gezin illegaal in Nederland verblijft. Om deze reden heeft hij geen recht meer op toeslagen zoals huur-, zorg- en kindertoeslag. De ondertussen ten onrechte ontvangen toeslagen van de afgelopen twee jaar moet hij op korte termijn terugbetalen. Meneer Talpur leest de brief vol ongeloof nog een keer, maar het staat er toch echt. Hij gaat op stel en sprong naar het dichtstbijzijnde regiokantoor van de Belastingdienst om dit misverstand recht te zetten. Hij woont al twintig jaar in Nederland en heeft ook al ruim tien jaar een Nederlands paspoort. De medewerker van het regiokantoor geeft toe dat er een fout is gemaakt. Maar dat komt wel weer goed, belooft de medewerker geruststellend aan meneer Talpur. Maar die geruststelling blijk niet op zijn plaats.

    Het is inmiddels twee jaar later en de familie Talpur ontvangt nog steeds geen enkele toeslag van de Belastingdienst. Sterker nog, de aanmaningen om de ontvangen toeslagen terug te betalen blijven nog steeds binnen stromen. Meneer Talpur ziet zijn rekening in het rood schieten. Hoe moet hij nu zijn gezin met vrouw en twee kinderen onderhouden? Er ligt een stapel onbetaalde rekeningen van de tandarts, huisarts en telefoonmaatschappij en ook de huur is een tijd onbetaald. Gelukkig staat hij niet alleen en schiet zijn buurman hem te hulp.

    eze acute financiële nood vraagt om een snelle actie. Het gaat hier kennelijk om iemand die diep in de financiële problemen zit vanwege een fout van de Belastingdienst. Ik vraag daarom een spoedbehandeling bij de Belastingdienst. Maar dat helpt niet echt: Een maand later neemt de bezorgde buurman van de familie Talpur weer contact met ons op. De familie heeft nog steeds geen enkele uitbetaling ontvangen. De financiële toestand wordt steeds nijpender. Met enige ergernis trek ik nogmaals aan de bel bij de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt niet alleen te veel fouten, ook het herstel ervan gaat niet goed. Uiteindelijk neemt de Belastingdienst contact op met de buurman van Talpur en biedt excuses aan voor de fout. De zaak is simpel. Er worden concrete afspraken gemaakt over de nabetalingen. Inmiddels heeft meneer Talpur bijna alle achterstallige bedragen op zijn rekening ontvangen. Eindelijk is er een einde gekomen aan de geldzorgen van het gezin Talpur.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd