Tandenknarsen

Op deze pagina

    Column

    Het hoge fluitende geluid van een tandartsboor. Voor menigeen is het al voldoende om zich met het kippenvel op de armen weg te vluchten. Ook meneer Mole* staat niet voor zichzelf in, als de tandarts zijn gebit volledig wil trekken voor een protese. Zo'n ingrijpende behandeling wil hij alleen onder narcose ondergaan. Hij heeft last van hyperventilatie. Er is alleen een probleem. Meneer Mole zit in de gevangenis en zo'n behandeling onder narcose zit niet in het verzekeringspakket voor gevangenen. Hij vraagt de tandarts of hij deze ingrijpende behandeling tóch onder narcose kan krijgen. De tandarts vraagt hiervoor toestemming bij het Ministerie van Justitie. Justitie is verantwoordelijk voor meneer Mole omdat hij gevangen zit. Maar Justitie weigert de behandeling onder narcose. Die zit immers niet in het verzekeringspakket.

    De vrouw van meneer Mole dient een klacht bij mij in over deze beslissing van Justitie. Meneer Mole verblijft nog wel een tijdje in de gevangenis en zijn gebit is heel slecht. Een gebitsbehandeling kan dus niet lang op zich laten wachten. Daarom vraag ik Justitie de behandeling onder narcose toch mogelijk te maken. Justitie reageert snel en positief op mijn vraag en besluit dat meneer Mole zijn tandartsbehandeling alsnog onder narcose krijgt. Erg goed nieuws. Ik ben blij dat Justitie het met mij eens is dat in dit geval een uitzondering op zijn plaats is.

    Justitie zet meneer Mole op de wachtlijst. Na een tijdje belt zijn vrouw mij ongerust dat er niets gebeurt. Even met Justitie bellen. Ik hoor dat de behandeling van meneer Mole nog diezelfde week plaatsvindt. Om veiligheidsredenen is dit niet aan hem of zijn vrouw verteld. Ik bel mevrouw Mole en verzeker haar dat haar man binnenkort de behandeling krijgt.

    In de week dat de tandartsbehandeling van meneer Mole gepland staat, belt Justitie mij. Wat blijkt? Op het moment dat meneer Mole werd opgehaald voor zijn behandeling, weigerde hij mee te gaan. Hij had die dag bezoek en dat vond hij belangrijker. En dat terwijl er in het ziekenhuis zes mensen in de operatiekamer op hem stonden te wachten. Helemaal voor niets dus, wat een tijdverspilling! Ik kan mij voorstellen dat het voor Justitie frustrerend is dat, nu zij zich zo positief opstellen, meneer Mole het zo laat afweten. Als Nationale ombudsman zijn het de overheidsinstanties die ik op de vingers tik als zij burgers niet netjes behandelen. Maar in dit geval vind ik de houding van meneer Mole niet netjes en dit laat ik meneer en mevrouw Mole weten.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd