Onverkoopbaar

Op deze pagina

    Column

    Met veel plezier hebben meneer en mevrouw Koopman* jarenlang in hun mooie vrijstaande bungalow gewoond. Helaas kunnen zij, gezien hun leeftijd, het onderhoud aan het huis en de bijbehorende tuin niet meer bolwerken. Daarom hebben zij hun huis te koop gezet. Drie jaar lang komen veel mensen het huis bekijken, maar iedereen haakt op het laatste moment af. Zelfs de makelaar laat op een gegeven moment weten geen brood meer te zien in de verkoop. De reden?

    Het huis van meneer en mevrouw Koopman ligt op een plek waar waarschijnlijk een snelweg komt te liggen. U weet wel hoe moeizaam de besluitvorming over de aanleg van wegen in Nederland soms kan gaan. Het is inmiddels al 25 jaar bekend, maar er is nog nooit een definitieve knoop doorgehakt over waar die weg dan precies moet komen te liggen. En alle kopers haken af, omdat het huis waarschijnlijk moet worden afgebroken. Een zeer vervelende situatie voor meneer en mevrouw Koopman, die graag kleiner willen wonen. Meneer en mevrouw Koopman verwijten Rijkswaterstaat dat er maar geen beslissing wordt genomen, waardoor zij gedwongen worden in een huis te wonen, die niet meer bij hun hoge leeftijd past. Ook heeft Rijkswaterstaat al heel lang geleden toegezegd het huis uiteindelijk te kopen. Maar omdat er nog geen beslissing is genomen over de exacte plek van de toekomstige weg, komt Rijkswaterstaat niet over de brug. Rijkswaterstaat kan ook niet aangeven wanneer die beslissing dan wel genomen zal worden. Wanhopig kloppen meneer en mevrouw uiteindelijk bij mij aan.

    Ik vind de situatie schrijnend en probeer met Rijkswaterstaat tot een oplossing te komen. Na een aantal maanden van vele telefoontjes en brieven laat meneer Koopman opgetogen weten dat zijn huis eindelijk is verkocht. Aan Rijkswaterstaat. Die heeft over zijn hart gestreken en toch ergens uit een potje wat geld weten te halen, om de aankoop te financieren. Eindelijk kunnen meneer en mevrouw een lange periode van onzekerheid afsluiten. Ze verhuizen met een gerust hart naar een fijn senioren appartement.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd