Maar ik ben écht nog niet overleden!

Op deze pagina

    Column

    Het zal je maar gebeuren. Eindelijk weer thuis na een ziekenhuisopname en je treft een brief aan die gericht is aan 'de erven van' met jouw naam erachter. Dit moet een vergissing zijn, denk je. Je pakt meteen de telefoon om dat uit te leggen aan de afzender van de brief. Maar wat te doen als na dat telefoontje de andere kant nog steeds niet gelooft dat je nog in leven bent?

    Het klinkt bizar maar helaas is dit een waargebeurd verhaal. De 70-jarige mevrouw Kerstens* heeft een zwaar jaar achter de rug. Eerst is haar echtgenoot overleden en daarna werd zij zelf ernstig ziek. Na een periode in het ziekenhuis ging het gelukkig wat beter en mocht mevrouw Kerstens naar huis. Daar komt ze tot de ontdekking dat ze al drie maanden geen AOW meer heeft ontvangen. Tussen de post vindt zij een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De brief is niet aan haar gericht maar aan haar erfgenamen! Geschokt maakt ze de envelop open. In de brief staat dat mevrouw Kersten is overleden en dat haar erven daarom een deel van haar AOW terug moeten betalen aan de SVB.

    Hier moet iets worden rechtgezet, denkt mevrouw Kerstens en belt meteen naar de SVB. Ze probeert duidelijk te maken dat niet zíj is overleden maar haar echtgenoot in het afgelopen jaar. En daarnaast wil ze natuurlijk zo snel mogelijk de drie maanden AOW alsnog ontvangen. Het dringt helaas niet door tot de medewerker van de SVB dat er iets fout is gegaan. Het enige dat mevrouw Kersten te horen krijgt, is dat het lastig is om het één en ander terug te draaien. Dit kan wel maanden duren. Maar in de tussentijd zit mevrouw Kerstens zonder geld.

    Ten einde raad klopt ze bij één van mijn medewerkers aan. Wij leggen de zaak telefonisch voor bij de SVB. En dat leidt gelukkig tot het einde van dit mysterie. De SVB heeft de kwestie uitgezocht en komt erachter dat een grove fout is gemaakt in de gegevens van de gemeente (GBA), de instantie waarvan de SVB alle geboorte- en overlijdensberichten ontvangt. De SVB dacht op basis van die GBA-gegevens dat mevrouw Kerstens én haar echtgenoot beiden waren overleden. Naast duizendmaal excuses betaalt de SVB de AOW van de afgelopen maanden meteen uit. En daarnaast ontvangt mevrouw Kerstens een persoonlijke excuusbrief met een mooie bos bloemen. Wij zijn blij dat de SVB dit gebaar heeft gemaakt. Het gaat in het leven niet alleen om het geld maar ook hoe we met elkaar omgaan. Vooral voor iemand als mevrouw Kerstens kan dat zwaar wegen lijkt mij.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd