In de kruiwagen

Op deze pagina

    Column

    Je buren heb je niet altijd voor het uitkiezen. Burenruzies komen in de beste buurten voor. Het oplossen van burenruzies behoort niet tot mijn taak. Als het uit de hand loopt, wordt meestal de politie ingeschakeld. Dat was ook het geval bij meneer Brugmans*. Maar over het optreden van de politie is hij alles behalve tevreden. En dáár ga ik wél over.

    Meneer Brugmans raakt tijdens het tuinieren betrokken bij een ruzie met zijn buurtgenoten. Het eindigt in een vechtpartij waarbij hij een paar flinke schoppen incasseert. Nog maar net bekomen van de schrik, belt hij met hevige pijn in zijn rug de politie. Op het moment dat de politie ter plaatse komt, zit meneer Brugmans op de rand van zijn kruiwagen te wachten. Omdat hij niet meer kan lopen, vraagt hij de agent om een ambulance te laten komen. Dit vindt de agent niet nodig. Ook niet wanneer hij aan de agent uitlegt dat hij al jaren rugpatiënt is. De agent doet een ander voorstel: hij kan hem in zijn kruiwagen naar huis rijden. Dat ziet meneer Brugmans absoluut niet zitten en hij weigert dit. Uiteindelijk haalt een buurvrouw bij meneer Brugmans thuis een rolstoel op waarin hij naar huis wordt gereden.

    Meneer Brugmans is boos dat de agent zijn medische toestand niet serieus heeft genomen. Hij voelt zich ook ronduit beledigd door het voorstel om hem in de kruiwagen te vervoeren. Genoeg redenen om over de gang van zaken een klacht in te dienen bij de politie. De politie laat weten dat de betrokken agent geen ambulance heeft laten komen omdat hij uit ervaring wist dat in zo'n situatie meestal geen ambulance wordt gestuurd. Daarnaast was het voorstel van de agent om meneer Brugmans per kruiwagen te vervoeren, volgens hem juist een praktische oplossing. Hij wilde hem van dienst zijn. Al met al is meneer Brugmans niet tevreden met de oordelen van de politie over zijn klachten. En zo komt hij met zijn verhaal bij mij terecht.

    Om de zaak helder te krijgen, start ik een onderzoek. Hieruit trek ik verschillende conclusies. Ik betwijfel niet dat de agent ervaring heeft met soortgelijke situaties. Maar hij heeft geen medische achtergrond. Daarom vind ik dat hij in ieder geval navraag had moeten doen bij de meldkamer voordat hij besloot om geen ambulance te sturen. Daarnaast vind ik vervoer per kruiwagen niet de meest gepaste wijze om iemand naar zijn woning te brengen. Dat had de agent dus ook beter niet kunnen voorstellen. Maar uit het onderzoek blijkt dat de agent meneer Brugmans uiteindelijk niet in de kruiwagen heeft vervoerd. Er is zelfs naar een andere oplossing gezocht. Daarom heb ik geen kritiek op dit punt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat meneer Brugmans de opmerking als zeer beledigend heeft ervaren.

    Inmiddels heeft de korpsbeheerder laten weten dat de politie nieuwe richtlijnen gaat opstellen. Hierdoor moet duidelijk worden wanneer de politie hulpdiensten moet waarschuwen. Ik hoop dat daarmee situaties zoals bij meneer Brugmans in de toekomst worden voorkomen.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd