Betalingsproblemen bij CVZ

Op deze pagina

    Column

    Sinds begin dit jaar ontvang ik regelmatig klachten van Nederlanders in het buitenland over het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Mensen schrijven mij dat hun geduld met het CVZ op raakt en hopen dat ik nog iets voor hen kan betekenen. Wat is er aan de hand?

    Nederlanders die in het buitenland wonen en een inkomen hebben uit Nederland, zijn verplicht om maandelijks een bijdrage te betalen aan hun zorgverzekering. Veelal gaat het hierbij om gepensioneerden. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet en wordt uigevoerd door CVZ. De bijdrage wordt direct ingehouden op het inkomen. Elk jaar berekent het CVZ of iemand in het voorgaande jaar teveel of te weinig bijdrage heeft betaald. Mensen die teveel hebben betaald, hebben recht op teruggave van dat bedrag. En daar gaat het vaak mis. Zo ook bij mevrouw Rutgers* die mij schrijft vanuit Frankrijk. Zij wacht al ruim een jaar op de teruggave van ruim € 1000 over 2006. Diverse telefoontjes en meerdere mailtjes met het CVZ brengen geen schot in de zaak. Als excuus voor de vertraging krijgt mevrouw Rutgers te horen dat er computerproblemen zijn bij het CVZ. Steeds weer worden toezeggingen van het CVZ om het geld terug te betalen niet nagekomen. En daarom komt mevrouw Rutgers uiteindelijk bij mij terecht.

    Het verhaal van mevrouw Rutgers staat niet op zichzelf, want ik ontvang veel meer van dit soort klachten. Het gaat daarbij steeds om mensen die de toegezegde teruggave van 2006 niet hebben ontvangen. Alle klachten die hierover bij mij binnenkomen, leg ik voor aan het CVZ met de vraag of een oplossing mogelijk is. Ik maak mij hard dat de mensen die bij mij hebben geklaagd hun geld zo snel mogelijk van het CVZ ontvangen. In veel gevallen is dit al gelukt, al is daarvoor wel veel geduld nodig. Zo heeft het CVZ via een handmatige betaling eindelijk het geld aan mevrouw Rutgers terugbetaald. Vorig jaar had het CVZ mij laten weten dat computerproblemen de oorzaak zijn van dit alles. En zij beloofden mij dat die snel opgelost zouden worden.

    Tot op de dag van vandaag zijn de computerproblemen bij het CVZ echter nog niet opgelost waardoor veel mensen nog steeds op betaling wachten. Ik vind dit een zorgelijke situatie. Daarom start ik een uitgebreid onderzoek naar deze problematiek. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe het probleem met de trage terugbetalingen alsnog kan worden opgelost. Het is natuurlijk ontoelaatbaar dat mensen zo lang op hun geld moeten wachten.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd