Jaarverslag 2023

Een manier van doen

Op deze pagina

    Column
    Twee mensen zitten op een bankje en zijn van achteren gefotografeerd. De rechterpersoon werkt voor de ombudsman.

    Liset (niet de echte naam) heeft een fysieke beperking. Ze gaat twee ochtenden per week naar dagbesteding in een stad in de buurt. Het wordt steeds moeilijker om daar te komen. De kilometervergoeding die ze krijgt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) raakt snel op. Als ze straks niet meer kan gaan, wordt haar wereld wel erg klein.

    Op zoek naar een oplossing

    Liset neemt contact op met de gemeente waar ze woont. Samen zoeken ze naar een oplossing. De gemeente gaat aan de slag en zoekt een plek bij een andere dagbesteding. Terwijl Liset daarop wacht, verhoogt de gemeente haar budget. Zo kan ze in de tussentijd toch nog een ochtend per week naar dagbesteding.

    Een manier van doen

    Ik ben blij met hoe de gemeente Liset hielp. En dat de gemeente keek naar een praktische oplossing waar Liset echt iets aan had. Dit voorbeeld laat zien er binnen de regels genoeg ruimte is om mensen te helpen. Toch lukt dat de overheid en overheidsorganisaties vaak niet. Dat moet en kan beter. Daarom vroeg ik daar afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer extra aandacht voor, tijdens de presentatie van ons jaarverslag: Een manier van doen.

    Onnodige wetten en regels

    Ik zie dat de overheid te vaak problemen wil oplossen door meer wetten of regels te verzinnen. Terwijl mensen daar niet op zitten te wachten. Zij zijn vaak ook helemaal niet geholpen met een nieuwe wet of een nieuwe regel. Mensen willen gewoon een goede oplossing als zij een probleem hebben. Gelukkig zijn er ook voorbeelden waarbij ik zie dat het wél goed gaat. En als ik praat met politici en ambtenaren hoor ik dat zij het ook anders willen doen. Dat is goed om te horen. Nu moeten ze het nog gaan doen.

    Veranderingen

    Als de overheid echt verbetert kunnen mensen ook weer meer vertrouwen in de overheid krijgen. Daarom is het belangrijk dat de overheid veranderingen gaat maken waar mensen echt iets aan hebben. Veranderingen die mensen zelf ook zien en ervaren. Dat kan de overheid doen door bijvoorbeeld te zorgen voor meer persoonlijk contact. Door echt te luisteren naar wat mensen nodig hebben. Daar hebben we geen nieuwe wet voor nodig. Dat kan nu al. Het is een manier van doen.

    Wij staan voor u klaar

    Ik sta in ieder geval samen met mijn collega's klaar voor iedereen die een probleem heeft met de overheid. Met gesprekken, telefoontjes en brieven helpen wij hen op weg. En dat zullen we blijven doen, zo lang als nodig is.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 25 mei 2024.