Niet de juiste brief van het IND

Dat is niet mijn nationaliteit

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met kort rood haar zit achter een bureau en leest een brief

  Liljana (niet de echte naam) is met haar man verhuisd naar Nederland en wil Nederlander worden. Dat gebeurt via een naturalisatieverzoek bij de gemeente en de IND. Liljana is sinds kort Nederlander geworden op voorwaarde dat ze afstand doet van haar oorspronkelijke nationaliteit. Origineel had ze de Joegoslavische nationaliteit. Maar Joegoslavië bestaat niet meer sinds 2003. Daarom werd Liljana haar nationaliteit omgezet in de Servische nationaliteit.

  Afkeuring ambassade

  Toch staat er in een brief van de IND staat dat Liljana afstand moet doen van haar Joegoslavische nationaliteit. De Servische Ambassade keurt deze brief niet goed. Het is niet mogelijk om afstand doen van een Joegoslavische nationaliteit, omdat Joegoslavië niet meer bestaat.

  In het systeem aanpassen

  Liljana's man, Marko (niet de echte naam) belt met iemand van het IND om te vragen hoe dit zit en of ze de Joegoslavische nationaliteit in het systeem kunnen aanpassen naar de Servische nationaliteit. Een medewerker van de IND vertelt dat ze de gegevens automatisch doorkrijgen uit het Basis Registratie Personen (BRP) en dat zij niet verder kunnen helpen.

  De tijd dringt

  Marko belt daarom met meerdere instanties, zoals de gemeente en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Niemand kan Marko helpen. Maar ondertussen begint de tijd te dringen. Als het niet op tijd geregeld wordt, loopt Liljana het risico haar Nederlanderschap te verliezen. Marko neemt daarom contact op met de Nationale ombudsman.

  Onze collega Jolijn krijgt de klacht binnen. Ze ziet dat Marco nog geen klacht heeft ingediend bij de IND, maar dat er wel haast is om het probleem op te lossen. Ze stuurt de klacht en vraag door naar de IND.

  Aanvraagproces

  Al snel krijgt Jolijn een reactie. De medewerker van de IND bekijkt de situatie en vertelt dat er helaas iets is misgegaan in het aanvraagproces. Liljana had zich bij haar naturalisatieverzoek netjes aangemeld met haar Servische paspoort en laten zien dat ze de Servische nationaliteit heeft. Maar helaas is er daarna in de systemen iets mis gegaan, waardoor de Servische nationaliteit niet goed meer genoteerd stond.

  Nieuwe brief

  De IND biedt zijn excuses aan en heeft het systeem gelijk aangepast. De gegevens van Liljana staan nu goed verwerkt en ze heeft een nieuwe brief ontvangen, waarmee ze naar de Servische ambassade toe kan. Hierdoor kan Liljana het proces afronden en volledig naturaliseren.

  Ik ben blij dat de IND na het seintje van Jolijn snel inzag dat er iets mis was gegaan en het probleem goed oploste. Ze lieten ook weten het proces te gaan verbeteren, zodat dit niet opnieuw gebeurt bij andere mensen.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 15 juni 2024.