Visum aanvragen lukt niet gelijk

Waar ligt de grens?

Op deze pagina

  Column
  Man draagt zoontje op zijn arm en pakt tegelijkertijd iets uit een keukenkastje.

  Sofian (niet de echte naam) is geboren in Nederland, maar woont in het Verenigd Koninkrijk (VK). Zijn vrouw komt daar namelijk vandaan. Sofian is vrij snel naar het VK verhuisd om met zijn vrouw samen te gaan wonen. Ze kregen daar ook twee kinderen. Sofian heeft nog wel familie in Nederland en zou graag eens met zijn gezin voor langere tijd op bezoek gaan.

  Visum aanvragen

  Sinds eind 2020 hoort het VK niet meer bij de Europese Unie. Dit maakt het voor Sofians vrouw en kinderen iets ingewikkelder om naar Nederland te komen voor een kort verblijf. Ze moeten daarvoor een visum aanvragen. Dat kost tijd en geld. Sofian leest online dat ze gebruik kunnen maken van de EU-familierichtlijn, omdat hij zelf Nederlander is.

  Versnelde procedure

  Deze richtlijn zorgt ervoor dat ze met minder kosten en een versnelde procedure een visum kort verblijf kunnen aanvragen voor zijn vrouw en kinderen. Sofian is blij dat deze optie er is en gaat naar VFS. Dit bedrijf regelt visumaanvragen in het VK in opdracht van het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ).

  Geen uitleg

  Maar Sofians verzoek wordt afgewezen. Zijn gezinsleden zouden niet vallen binnen de voorwaarden van de EU-familierichtlijn. Hij moet het visum gewoon via de normale route aanvragen. Sofian bekijkt nog eens de informatie online en leest het goed door. Volgens hem had zijn verzoek gewoon goedgekeurd moeten worden. Ook krijgt hij van VFS Global en BZ geen uitleg waarom zijn gezinsleden niet voldoen aan de voorwaarden. Hij probeert via verschillende hulporganisaties om alsnog goedkeuring te krijgen. Maar ook dit lukt niet. Sofian is al bijna een jaar bezig om het te regelen, maar komt niet verder. En nu?

  Nog eens bekijken

  Sofian neemt contact op met de Nationale ombudsman. Kunnen zij iets voor hem betekenen? Onze collega Sema gaat aan de slag. Ze belt met onze contactpersoon bij BZ en vraagt of ze nog eens naar de zaak van Sofian willen kijken en hem willen uitleggen waarom zijn gezinsleden wel/niet voldoen aan de regels. BZ onderzoekt de zaak nog een keer met daarbij de informatie over de EU-familierichtlijn. En wat blijkt: Sofian had toch gelijk. Zijn gezinsleden komen wel in aanmerking.

  Informatie aanpassen

  Het heeft te lang moeten duren, maar ik ben blij dat Sofian uiteindelijk geholpen is. BZ liet ook aan Sofian weten dat ze de informatie op hun website hierover zullen aanpassen en VFS ook zullen inlichten. Zo lopen andere burgers hopelijk niet tegen hetzelfde probleem aan als Sofian. Een positief resultaat.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 20 mei 2023.