Probleem met aanvragen nieuw rijbewijs RDW

Twee verschillende landen

Op deze pagina

  Column
  Een vrouw zit in een auto achter het stuur. Ze draagt een bril en geruit jasje.

  Sasha's (niet de echte naam) rijbewijs verloopt bijna. Voor veel mensen is dat geen probleem, want een nieuw rijbewijs aanvragen is tegenwoordig zo gedaan. Maar Sasha woont en werkt op Noord-Cyprus. Dus voor haar gaat het allemaal net wat anders. Omdat ze weet dat zo'n aanvraag in het buitenland langer kan duren, begint ze er op tijd mee. Acht maanden voordat haar rijbewijs vervalt.

  Buiten de Europese Unie

  Op de website van de RDW staat dat je een Nederlands rijbewijs alleen kan verlengen als je buiten de Europese Unie woont. Voor EU-landen gelden andere regels. Je kunt dan je Nederlands rijbewijs niet verlengen, maar omwisselen voor een rijbewijs van het land waar je woont. Sasha woont op het Turkse deel van Cyprus, en Turkije is geen EU-land. Dus volgens de website kan ze haar rijbewijs verlengen. Sasha dient een aanvraag voor verlenging in.

  Nederlands rijbewijs nodig

  Een maand later krijgt Sasha een brief van de RDW met slecht nieuws: haar Nederlands rijbewijs wordt niet verlengd. Volgens de RDW erkent Nederland het Turkse deel van Cyprus niet als land en valt het onder Griekenland. En dus onder de Europese Unie. Wat stom, denkt Sasha. Want op Cyprus ziet iedereen het wél als twee verschillende landen. Zij woont in het Turkse deel en heeft bijvoorbeeld ook een Turks-Cypriotisch rijbewijs. Maar dat wordt weer niet erkend in het Griekse deel. Daarom heeft ze een Nederlands rijbewijs nodig.

  Tussen wal en schip

  Ook als ze belt zegt de RDW dat ze haar Nederlandse rijbewijs kan inwisselen voor een nieuw Cypriotisch exemplaar. Maar dat gaat niet, weet Sasha. Want de Griekse overheid doet dat niet voor mensen die zoals zij in het Turkse deel wonen. Ze valt dus compleet tussen wal en schip. Sasha neemt contact op met ons en collega Ernst gaat voor haar aan de slag. Hij legt de RDW uit dat Sasha nu nergens terecht kan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Fout van de RDW

  Uiteindelijk blijkt dat de RDW toch een fout had gemaakt. Hoewel het klopt dat Nederland het Turkse deel niet erkent, valt het gebied wel officieel buiten de EU. Ze kan haar Nederlands rijbewijs toch verlengen. Ook maakt de RDW dit duidelijker op haar website.

  Toch goed geregeld

  Ik vind het vervelend dat de RDW niet meedacht met Sasha en eerst volhield dat het niet mogelijk was om een nieuw rijbewijs aan te vragen. De oplossing was vrij eenvoudig, dus ik ben blij om te zien dat het uiteindelijk goed geregeld is voor Sasha.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 28 oktober 2023.